De mogelijke opvolgers van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO

25 juni 2019 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Er is een handje vol personen in beeld om Kees van Dijkhuizen op te volgen als ‘primus inter pares’ van ABN AMRO. Zakenkrant FD spreekt hierover met recruitment-specialisten en somt op welke personen reëel gezien in aanmerking komen. Een korte conclusie is dat hij of zij van veel markten thuis moet zijn, tegenover een relatief lage vergoeding. Het FD spreekt van een ‘alleskunner die ook kan incasseren’.

Enigszins uit het niets meldde ABN AMRO vorige week dat Kees van Dijkhuizen in april 2020 stopt als topman van de bank. Van Dijkhuizen heeft er dan één bestuurstermijn opzitten. Onder Van Dijkhuizen werd de strategie van ABN AMRO aangescherpt tot het zijn van een bank die zich richt op zijn kerntaken en tevens dicht bij huis, meer specifiek Noord-West Europa. De bank kocht en verkocht al verschillende onderdelen die deze strategie onderschrijven. Ook ontwikkelde de bank een nieuwe ‘purpose’, zoals dat tegenwoordig moet heten: ‘Banking for better, for generations to come’.

Wie wil het doen?

De mededeling van Van Dijkhuizen afgelopen week betekent dat ABN AMRO zo’n tien maanden de tijd heeft om een geschikte opvolger te vinden. Maar wie is beschikbaar en nog belangrijker, wie wil het doen? Afgaande op willekeurige internetfora zijn er vele Nederlanders die zichzelf geschikt vinden om een grote bank te leiden. Het geld stroomt binnen zonder dat ze er echt moeite voor hoeven te doen is vaak de weinig serieuze teneur. De realiteit ligt natuurlijk anders. De hoeveelheid personen die hiervoor bekwaam is, is niet zo groot en de positie van ABN AMRO bemoeilijkt de zoektocht naar een nieuwe topman of -vrouw verder.

De mogelijke opvolgers van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO

“Het is een waanzinnig moeilijke klus”, zegt Chris de Groot van headhunter Financial Assets Executive Search tegenover het FD. “Je moet goed kunnen omgaan met de politiek, een maatschappelijke antenne hebben en een goede bankier zijn. Je vindt bijna nooit iemand die [kredietverlening en investment banking] heeft gedaan. En dan moet je nu ook nog verstand hebben van technologie.”

Mocht iemand voldoen aan bovengeschetst plaatje is het nog maar afwachten of die persoon er ook op zit te wachten dat het ministerie van Financiën voortdurend over de schouders meekijkt. De Staat is immers nog steeds voor meer dan de helft eigenaar van ABN AMRO. En het kabinet heeft liever geen gedonder met toch al maatschappelijk gevoelige thema’s als topbeloningen en eventuele bonussen.

‘Zaterdag amateurs’

De persoon in kwestie zal dus moeten beschikken over wat men noemt ‘een maatschappelijke antenne’, voeling voor wat er in de samenleving speelt met betrekking tot dergelijke thema’s. De hooggenoteerde verwachte opvolger van Zalm werd daarom niet Chris Vogelzang enkele jaren terug, maar Van Dijkhuizen. Ten slotte speelt ook nog het salaris mee. Van Dijkhuizen ontving in 2018 €722.358 aan salaris. Voor de meeste Nederlanders een bedrag om van te likkebaarden, maar op het specifieke niveau van een grote bank relatief laag. Als Ralph Hamers volgens toenmalig president-commissaris bij ING Jeroen van der Veer al ‘Jupiler League’ werd betaald, dan krijgt Van Dijkhuizen een ‘zaterdag amateurs’ vergoeding. Hoe het ook zij, het FD stelt een lijstje samen van kanshebbers.

  • Daphne de Kluis, lid van het Executive Committee en CEO Commercial Banking bij ABN AMRO. Zij kreeg een termijnverlenging van vier jaar, wat volgens ‘watchers’ een teken is dat zij er goed op staat. De Kluis zou tevens de eerste topvrouw worden bij een Nederlandse grootbank
  • Rutger van Nouhuijs, eveneens lid van het Executive Committee en CEO van de zakenbank. Hij kreeg net als De Kluis een termijnverlenging van vier jaar.
  • Karl Guha, huidig CEO van Van Lanschot. Hij heeft 20 jaar bij ABN AMRO gewerkt en zal de organisatie goed kennen. Volgens het FD leeft hij momenteel in de ‘politieke luwte’, wat bij ABN AMRO zeker niet het geval zal zijn. Bovendien verdient hij als CEO van een veel kleinere bank een stuk meer dan Van Dijkhuizen nu. Gua ontving in 2018 bijna €1,2 miljoen aan salaris.
  • Paulus de Wilt, huidige CEO van NIBC. Voor hem geldt een beetje hetzelfde als voor Guha. Een half leven voor ABN AMRO gewerkt en daarna CEO geworden bij een kleinere Nederlandse bank. Zijn salaris was in 2018 net geen €1 miljoen, maar hij krijgt een aanblijfbonus van €1,5 miljoen als hij de komende drie jaar blijft zitten waar hij zit.

Zij lijken volgens het FD de hoogstgenoteerde kanshebbers te zijn op de functie van CEO van ABN AMRO. Ook CDA-politicus en huidig bestuurslid bij Adyen Joop Wijn en topambtenaar Maarten Verwey worden genoemd, maar lijken iets minder prominent in beeld te zijn.