ABN AMRO verkoopt private banking-tak op Kanaaleilanden

26 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De verkoop van de vestiging van ABN AMRO op het eiland Guernsey past volgens ABN AMRO niet langer in de strategie. Met de verkoop van ABN AMRO Channel Islands legt de bank zijn focus weer iets meer op de kernmarkten Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Koper Butterfield, een bank uit Bermuda, betaalt ABN AMRO omgerekend €186 miljoen.

De Kanaaleilanden hebben een aparte status binnen Europa. Hoewel ze voor de kust van Normandië liggen, zijn ze autonoom bezit van de Britse kroon. Ze vallen als zodanig niet onder het Verenigd Koninkrijk of het Britse Gemenebest, noch de EU. Die status aparte heeft van Jersey en Guernsey - de twee grootste eilanden - ware belastingparadijzen gemaakt. Internationale financiële diensten maken meer dan de helft van de economie uit van de eilandjes, die qua omvang redelijk overeenkomen met Terschelling.

ABN AMRO Channel Islands is gevestigd op het eiland Guernsey. Het laat zich raden waarom de bank zich daar ooit gevestigd heeft en dat zal niet zijn geweest om vogels te spotten. Vanaf Guernsey levert de bank bancaire, beleggings- en bewaardiensten aan trusts, private cliënten en investeringsfondsen. In totaal beheert het onderdeel meer dan €7 miljard aan belegd vermogen.

ABN AMRO verkoopt private banking-tak op Kanaaleilanden

“We zijn een toonaangevende private bank in Noordwest Europa en investeren op dit moment in (de verdere integratie van) onze activiteiten in onze kernmarkten”, licht Pieter van Mierlo toe, de CEO van ABN AMRO Private Banking. “De markt voor wealth management verandert snel en consolideert verder. Schaal wordt steeds belangrijker. Zoals we in november 2018 op onze Investor Day al hebben gecommuniceerd, leggen we bij private banking de nadruk op ‘onshore’ activiteiten en streven we autonome en niet-autonome groei na in onze kernmarkten. De overdracht van onze Channel Islands-activiteiten aan Butterfield is een logische keuze binnen deze strategie en in het belang van klanten en medewerkers.”

“Puur strategische keuze”

ABN AMRO ontkent dat de reputatie van Guernsey als belastingparadijs een rol speelt in de verkoop. Volgens de bank is het een “puur strategische keuze”. De aankoop van een private banking-onderdeel van Société Générale en verkoop van een Aziatisch onderdeel van ABN ABN AMRO Private Banking ondersteunen dat.  Aan de andere moet ook niet vergeten worden dat ABN AMRO nog steeds een staatsbank is. Juist een staatsbank zal zijn vingers niet willen branden aan het ontwijken van belastingen, laat staan het ontduiken. De OESO bestempelde Nederland zelf onlangs overigens ook als belastingparadijs, maar de Kanaaleilanden zijn fiscaal gezien nog wel een ander paar mouwen. 

Bank uit Bermuda

ABN AMRO verkoopt Channel Islands aan Butterfield, dat omgerekend €186 miljoen betaalt. Naar verwachting wordt de verkoop in het derde kwartaal afgerond. Butterfield hoeft zich waarschijnlijk minder druk te maken om imago’s of reputaties. De bank -  die een balanstotaal heeft van iets meer dan $11 miljard - is namelijk opgericht en gevestigd op Bermuda. Daarnaast heeft de bank kantoren op onder meer de Kaaimaneilanden en Guernsey, waar het dus verder gaat uitbreiden. Stuk voor stuk locaties met een uitzonderlijk gastvrij belastingklimaat. Voor Butterfield past de acquisitie ongetwijfeld erg goed in de eigen strategie.