Rabobank geeft kinderen les in digitaal geld met ‘IT voor de klas’

29 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het kader van ‘Bank voor de klas’ en het aanleren van financieel gezond gedrag, geeft Rabobank extra aandacht aan de combinatie digitaal en kinderen. Onder de afgeleide noemer ‘IT voor de klas’ geven medewerkers van Rabobank deze week les in digitale vaardigheden in het algemeen en digitaal bankieren in het bijzonder.

Het is vandaag de laatste dag van de ‘Week van het geld’, een initiatief dat gericht is op kinderen op jonge leeftijd al leren omgaan met geld en financieel bewuste keuzes leren maken. Dat kan op hele praktische en concrete manieren door te spelen met muntjes en telramen, maar bankzaken lopen tegenwoordig bijna alleen nog maar online. Geld als zodanig is een stuk minder ‘zichtbaar’ dan vroeger en tegen de tijd dat de huidige lichting scholieren volwassen is, is het waarschijnlijk helemaal gedaan met munten en briefjes. Zelfs bij Monopoly kun je tegenwoordig al pinnen. Voor Rabobank aanleiding om ook aandacht te schenken aan digitale ontwikkeling.   

Rabobank geeft kinderen les in digitaal geld met ‘IT voor de klas’

Tijdens ‘IT voor de klas’ (onderdeel van het bredere ‘Bank voor de klas’ geven medewerkers van Rabobank gastlessen over digitale vaardigheden. Je zou anders verwachten in deze tijd, maar steeds meer scholen stoppen in de bovenbouw met informatica. De bank baseert zich daarbij op een publicatie van het FD. Samen met stichting FutureNL introduceert de coöperatieve bank twee lesbrieven over digitale bankzaken. De ene lesbrief is voor de lagere leerjaren en staat in het teken van echt en nep geld, de lesbrief voor de hogere leerjaren staat al in het teken van blockchain.

Wapenen tegen cybercriminaliteit

Deze week komt ook een nieuwe episode beschikbaar van Hack-Shield, een soort computerspel voor cybervaardige kinderen. Met het programma leren kinderen tussen 10 en 12 jaar zich al wapenen tegen cybercriminaliteit, bijvoorbeeld door echte mails van nepmails te onderscheiden of het belang van goede beveiligingssoftware te benadrukken. Door digitaal gedrag te veranderen dan wel bewust te maken, wil de bank financiële zelfredzaamheid vergroten. Ook hier geldt weer dat jong geleerd oud gedaan is.

Rabobank koppelt bovenstaande activiteiten - die slechts een week duren - aan meer langdurige ontwikkelingen op het vlak van kinderen en jongeren leren omgaan met geld. Eind 2017 lanceerde de bank bijvoorbeeld Passi, een platform voor en door jongeren, waar tips kunnen worden uitgewisseld over geld en bijbaantjes. Ook kunnen ouders in de Rabo mobiel bankieren app een rekening voor hun kind beheren en limieten instellen voor betalen of geld opnemen.