ABN AMRO sluit zich aan bij financiële taskforce tegen illegale dierenhandel

31 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de rol als poortwachter van het financiële systeem kunnen banken een substantiële rol spelen in het terugdringen van de illegale handel in dieren of afgeleiden zoals ivoor. ABN AMRO heeft zich daarom aangesloten bij de Illegal Wildlife Trade (IWT) Financial Taskforce, een initiatief van niemand minder dan Prince William.

De handel in illegale (veelal exotische) dieren en producten als ivoor is een hardnekkig probleem dat moeilijk uit te roeien is. Het toezicht op de grond is vaak moeilijk te coördineren en te handhaven. Het vooruitzicht om snel veel geld te verdienen is voor bepaalde groepen mensen te verleidelijk om hier niet aan toe te geven. Dat leidt regelmatig tot hartverscheurende beelden van bijvoorbeeld een verdwaasde neushoorn bij wie de hoorn er met bruut geweld uit gesloopt is of een olifant die twee bloedende stompjes heeft op de plek waar ooit vervaarlijke slagtanden zaten. Maar ook complete dieren worden verhandeld, denk bijvoorbeeld aan bijzondere vogels, aapjes of reptielen.

Financiële taskforce tegen illegale dierenhandel kan helpen deze hoorn in ere te houden

Illegale handel bestaat bij de gratie van de vraag naar deze exotische producten of dieren. Die vraag wegnemen zal niet zo eenvoudig zijn. Vaak heeft het te maken met status of traditionele geneeskunde, twee fenomenen waar weinig ruimte is voor ratio. Het bestaat ook bij de gratie van het uitvoeren van financiële transacties. Immers, als een handelaar zijn geld niet krijgt zal hij het dier of product ook niet afgeven. Door crimineel geld dat verkregen is door illegale dierenhandel uit het financiële stelsel te houden kunnen banken een substantiële rol spelen in het terugdringen van dit probleem. ABN AMRO sluit zich naar eigen zeggen als eerste Nederlandse bank aan bij de taskforce die deze geldstromen moet gaan detecteren en vervolgens onmogelijk maken.

World Economic Forum

De contacten werden gelegd op het World Economic Forum in Davos, waar jaarlijks leiders uit de internationale politiek en bedrijfsleven bijeenkomen. Naast het bespreken van internationale ontwikkelingen is het een uitgelezen moment voor netwerken op het allerhoogste niveau. In Davos maakte CEO Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO kennis met het Illegal Wildlife Trade (IWT) Financial Taskforce, opgericht door de Hertog van Cambridge. Namens de bank zegde Van Dijkhuizen zijn steun toe aan de taskforce. “De IWT Financial Taskforce doet goed werk in de strijd tegen illegale handel in dieren die in het wild leven. Ik zeg dan ook graag onze steun toe”, aldus Van Dijkhuizen.