Banken dragen bij aan meer diversiteit op de werkvloer

23 januari 2019 Banken.nl 5 min. leestijd

In de CAO Banken 2017-2019, afgesloten tussen de Werkgeversvereniging Banken (WVB) en de vakorganisaties De Unie en CNV Vakmensen is een bijzondere afspraak gemaakt: elke deelnemende bank koopt minstens één Power Certificaat bij stichting Everyday Heroes. Het initiatief hiervoor is afkomstig van Ellen Kok van de NVB, Anja Vester van de WVB en Sabine de Jong van Everyday Heroes. Met een Power Certificaat wordt iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan, een toekomst en een plek in de maatschappij geholpen. Aan het woord zijn Anja Vester (WVB) en Sabine de Jong (Everyday Heroes).

Gulhan Develi is HR-manager bij de DHB Bank, een Nederlandse bank met Turkse roots. Onlangs bracht Develi een bezoek aan de Koekfabriek om te kijken hoe Bart daar aan het werk was. Bart is iemand die heel graag wil werken, plezier haalt uit mensen helpen en graag actief is. Toch was het voor hem moeilijk om een baan te vinden. Dankzij een investering van de DHB Bank kon hij aan het werk bij de Koekfabriek in de rol van chauffeur, een rol die speciaal voor hem gecreëerd werd.

Zoals Bart zijn er meer mensen. Mensen waarbij het om de een of andere reden moeilijk is om een baan te vinden. Dit kan zijn door een verstandelijke of fysieke beperking, maar het kan ook komen door een traumatisch of crimineel verleden of door andere factoren. “Iedereen verdient een kans”, zo stelt Sabine de Jong, oprichter van Everyday Heroes. “Er is natuurlijk van alles te doen rondom de Participatiewet, maar het gaat erom dat we met z’n allen de handen ineenslaan om mensen te helpen die graag aan de slag gaan.”

Veel te bieden

De Jong runt al ruim twintig jaar een executive search bureau in topposities. Het begon steeds meer aan haar te knagen dat er ook mensen zijn die geen werk kunnen vinden terwijl ze heel veel te bieden hebben. Naast haar bureau zette ze een stichting op om die mensen te helpen. Bedrijven kunnen Power Certificaten kopen waarmee de afstand tot werk overbrugd kan worden. Die Power Certificaten worden bijvoorbeeld besteed aan coaching en begeleiding, reiskosten, opleidingen of iets concreets zoals een fiets, aangepast schoeisel of een laptop.

Bijzondere afspraak in CAO

In 2017 raakte Sabine de Jong in gesprek met Anja Vester, bestuursvoorzitter van de Werkgeversvereniging Banken (WVB). Ze maakten een bijzondere afspraak. In de CAO Banken 2017-2019, afgesloten tussen de WVB en vakorganisaties De Unie en CNV Vakmensen, is vastgelegd dat elke deelnemende bank minstens één Power Certificaat koopt. Elke bank helpt dus in ieder geval één persoon aan passend werk. “Met deze afspraak draagt de WVB bij aan méér diversiteit”, vertelt Vester. Ze vervolgt: “Power Certificaten zijn een goede manier om dat te doen; via de certificaten vanuit de CAO Banken helpt de sector mensen aan de best beschikbare werkplek, in een sector die bij diegene past. Banken hebben zo samen een unieke afspraak gemaakt om mensen met een arbeidsbeperking te faciliteren in zinvol werk en in te zetten op échte banen.”

Tientallen mensen aan het werk

Vaak zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet direct banen bij de banken zelf beschikbaar, maar willen de banken wel wat voor hen doen. Inmiddels zijn er door deze CAO-afspraak al tientallen mensen aan het werk gegaan. Via testimonials op de website van Everyday Heroes zijn de kandidaten te zien en te volgen. Nick bijvoorbeeld. Hij ontvangt een Wajong-uitkering en woont nog bij zijn ouders. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en wil graag heftruckchauffeur worden. Het is noodzakelijk dat hij hiervoor een heftruckcertificaat haalt. Met het Power Certficaat van FMO is dit mogelijk gemaakt. Sasha heeft een prachtige rol bij SC Telstar gekregen. Om zich verder te ontwikkelen moet Sasha een opleiding volgen en heeft ze begeleiding nodig. Met het powercertificaat van Chaabi Bank is dit gelukt. En ook Bart is erg blij met zijn plek bij de Koekfabriek. Hij vertelt: “Ik vind het heel fijn dat deze mogelijkheid gekomen is.” Jobcoach Carolien Banen vult aan: “Bart is zo blij met zijn functie bij de Koekfabriek. Hij heeft heel veel plezier in zijn werk, het is eigenlijk elke dag een feestje.”

Kleine investering, grote impact

En ook Boy is geholpen. Hij heeft een uitdagende baan bij Lunado Group BV gevonden. Nadat hij tijdens een proefplaatsing heeft laten zien wat hij in huis heeft, heeft hij een contract aangeboden gekregen. Hij heeft hier de functie assistent-magazijnmedewerker. Zijn werkzaamheden omvatten het schoonhouden van het magazijn en het assisteren bij het inpakken van buizen op de zaagafdeling. Maar er is een probleem, Boy kan namelijk niet zelfstandig op zijn werk komen omdat hij geen bromfietsrijbewijs heeft. Er is een slechte OV-verbinding en het is te ver om te fietsen. Doordat Boy een Wajong-uitkering heeft, mist hij de financiële middelen om dit rijbewijs zelf te bekostigen. Door het Power Certificaat van NWB Bank in te zetten krijgt Boy de kans zijn bromfietsrijbewijs te halen en zijn zelfstandigheid te vergroten. “Je wordt geraakt door de impact van de certificaten. Het is geweldig dat onze sector kan bijdragen aan die diversiteit”, vindt Vester.

De Jong vult aan: “Ik denk dat diversiteit ongelofelijk belangrijk is. Als je meer verschillende mensen om je heen verzamelt, word je zelf rijker en ontwikkel je een bredere blik. Voor mensen die werken is het sociale aspect van werk heel belangrijk. Je wordt gezien, krijgt zelfvertrouwen en bent onderdeel van de maatschappij. Want wat is er nu mooier dan ’s avonds trots kunnen vertellen dat je een leuke dag hebt gehad. Dat gevoel verdient iedereen. Ik verwacht dat steeds meer mensen zien dat iedereen een werkplek verdient en dat er steeds meer diversiteit komt op de werkvloer. Door te laten zien dat een kleine bijdrage al tot grote resultaten kan leiden, verwacht ik dat steeds meer mensen andere mensen helpen om tot de arbeidsmarkt toe te treden.”