Mastercard en Microsoft bundelen krachten voor innovatie digitale identiteit

05 december 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Mastercard en Microsoft zijn een strategische samenwerking aangegaan. Doelstelling is het gezamenlijk verbeteren van de manier waarop mensen hun digitale identiteit beheren en gebruiken.

Het online verifiëren van iemand zijn of haar identiteit is vandaag de dag nog altijd afhankelijk van een fysiek of digitaal bewijs zoals een paspoortnummer, een adresbewijs, of een rijbewijs. Deze afhankelijkheid legt een enorme last op de gebruikers. Die moeten tientallen wachtwoorden voor verschillende identiteiten onthouden en lopen tegen steeds meer complexiteit aan in het bewijzen van hun identiteit en het beheren van hun gegevens. 

Om mensen te helpen bij het op een veilige en eenvoudige manier verifiëren van hun digitale identiteit hebben Mastercard en Microsoft hun krachten gebundeld. Ze hebben een dienst ontwikkeld waarmee consumenten hun identiteitsgegevens kunnen invoeren, beheren en delen op hun manier - op de apparaten die ze iedere dag gebruiken.

Nieuwe diensten

De samenwerking heeft betrekking op nieuwe Mastercarddiensten, die zullen worden aangedreven door Microsoft Azure, daarbij bogend op Microsoft’s expertise op het gebied van identiteitstechnologie en de expertise van Mastercard om digitale interacties veilig te realiseren. Binnenkort zullen de twee partners meer details over de samenwerking delen.

Mastercard en Microsoft bundelen krachten voor innovatie digitale identiteitAjay Bhalla, president, cyber- en intelligence-oplossingen bij Mastercard stelt dat het digitale identiteitslandschap “gefragmenteerd en inconsistent is” en geeft verder aan dat “wat in het ene land wel in een ander ander land vaak niet werkt”. Hij voegt toe: “We hebben nu de mogelijkheid om een systeem op te zetten dat mensen op de eerste plaats zet, hen controle geeft over hun identiteitsgegevens en waar deze worden gebruikt. Werken met Microsoft brengt ons een stap dichter bij het tot stand brengen van een wereldwijde digitale identiteitsservice. We kijken ernaar uit om binnenkort volgende stappen bekend te maken."

Volgens de partners kan de toegang tot een universeel erkende digitale identiteit de gebruikerservaring verbeteren op een aantal gebieden. Om te beginnen op het gebied van financiële dienstverlening; zo wordt het identificatieproces van de aanvrager voor het opzetten van een bankrekening, lening of betalingsservice verbeterd en versneld. Een ander gebied is commercie; een digitale identiteit maakt een meer gepersonaliseerde en efficiënte winkelervaring online en in winkels mogelijk, ongeacht het type betaling, het apparaat of de serviceprovider. Verder heeft het voordelen voor digitale diensten; het stroomlijnt en biedt een eenvoudiger gebruik van e-mail, sociale media, streamingdiensten voor films / muziek en rideshare-platforms.

Controle over digitale identiteit

"Digitale identiteit ligt ten grondslag aan hoe mensen wonen, werken en zich vermaken", zegt Joy Chik, corporate vice president, Identity, Microsoft. "Wij geloven dat mensen de controle over hun digitale identiteit en gegevens moeten hebben, en we zijn erg enthousiast om met Mastercard te werken om nieuwe, gedecentraliseerde identiteitsinnovaties tot leven te brengen."

Dit digitale identiteitsinitiatief kan volgens Mastercard en Microsoft ook van pas komen bij het oplossen van gemeenschappelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van identiteitsinclusie; zo wordt meer dan 1 miljard mensen wereldwijd – een meerderheid van hen vrouwen, kinderen en vluchtelingen – niet officieel erkend; een digitale identiteit kan hun toegang tot gezondheidszorg, financiële en sociale diensten verbeteren. Of bijvoorbeeld op het gebied van identiteitsverificatie; één digitale identiteit kan mensen helpen om veiliger en goedkoper te communiceren met een winkelier, een bank, een overheidsorganisatie en talloze andere digitale serviceproviders. Ook op het vlak van fraudepreventie kan een digitale identiteit van voordeel zijn, om bijvoorbeeld betalingsfraude en identiteitsdiefstal te reduceren.