Minder dan helft vrouwen tussen 20 en 64 jaar economisch zelfredzaam

18 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Bank en verzekeraar Aegon presenteerde onlangs het Actieplan Financiële Zelfredzaamheid. Aegon wil het financieel bewustzijn verder aanwakkeren en zorgen voor meer emancipatie op het vlak van financiële zelfstandigheid. Daarbij is extra ook voor vrouwen. Uit onderzoek uit 2016 bleek namelijk slechts 54% van de Nederlandse vrouwen tussen 20 en 64 jaar economisch zelfstandig te zijn.

Met name voor vrouwen geldt dat financiële problemen op de loer liggen als de partner wegvalt. Dat kan op (doorgaans) latere leeftijd door overlijden, maar evengoed op jongere leeftijd door bijvoorbeeld een scheiding. Het is een veel voorkomend scenario. De vrouw gaat minder werken of stopt helemaal om voor de kinderen te zorgen. In het geval van een scheiding heeft de vrouw twee problemen: het inkomen van de partner valt weg (al komt daar meestal een vorm van alimentatie voor terug) en na jaren niet gewerkt te hebben valt het niet altijd mee om te herintreden.

Uit de Emancipatiemonitor 2016 bleek 46% van de Nederlandse vrouwen tussen 20 en 64 jaar economisch niet zelfredzaam te zijn. Een serieus probleem volgens bank en verzekeraar Aegon. Topvrouw Ingrid de Graaf ziet graag dat Nederlanders en vooral vrouwen zich bewuster zijn van hun financiën. Als Topvrouw van het jaar 2017 is ze wat dat betreft zelf een voorbeeld voor velen. In twaalf maanden tijd heeft Aegon samen met experts en organisatie uit heel Nederland gewerkt aan een plan om het voor kwetsbare groepen makkelijker maken om op tijd hun zaken makkelijk goed te regelen. Dat leverde uiteindelijk het Actieplan Financiële Zelfredzaamheid op, dat vorige week aan minister Van Engelshoven van OCW werd overhandigd.

Aegon presenteert actieplan voor financiële zelfredzaamheid

Drie hoofdmaatregelen

Welke maatregelen schrijft het actieplan onder andere voor? Het begint bij voldoende inzicht in de eigen financiële situatie. In samenwerking met softwareontwikkelaars Figlo en Yellowtail is een financiële tool ontwikkeld die dit inzicht makkelijk en snel geeft. Aegon zet deze tool in als vast onderdeel van de financiële dienstverlening.

Toegankelijk financieel advies is een tweede belangrijke factor ter bevordering van financiële zelfredzaamheid. De nadruk ligt daarbij op financieel toegankelijk. Immers, de kosten voor een financieel adviseur kunnen paradoxaal een drempel vormen om financieel advies af te nemen, vooral voor mensen die al het niet breed hebben.

Een derde maatregel is voegtijdige signalering van financiële problemen bij werknemers door werkgevers. Naar verluidt heeft 62% van de werknemers wel eens financiële problemen. Dit kan opgemerkt worden door regelmatig vroegtijdige vragen om voorschotten of bijvoorbeeld wanneer werkgevers te maken krijgen met loonbeslagen. Vertrouwenspersonen binnen bedrijven moeten meer op de hoogte zijn van de risico’s van financiële gezondheid voor de algehele gezondheid.

Meer regie over eigen leven

Ingrid de Graaf: “Samen met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen we echt iets bijdragen aan een doel wat mij na aan het hart ligt: het bevorderen van financiële zelfredzaamheid van Nederlanders in het algemeen, en vrouwen in het bijzonder. Dat is een van de eerste stappen om economisch zelfstandig te kunnen worden. Ik ben er trots op wat we samen met onze samenwerkingspartners hebben afgesproken: hiermee kunnen we niet alleen zorgen dat vrouwen meer regie krijgen over hun eigen leven maar ook schulden voorkomen.”