Don’t Bank on the Bomb: ‘ING en Aegon investeren in producenten van kernwapens’

16 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

“ING en Aegon investeren nog altijd in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, onderhoud of modernisering van kernwapens.” Dat blijkt uit het ‘Don’t Bank on the Bomb’ onderzoek van vredesorganisatie PAX en de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN).

De onderzoekers noemen de conclusie zorgwekkend, helemaal vanwege de huidige oplopende kernwapendreiging door de Russisch-Oekraïense oorlog. De Russische president Putin heeft sinds het uitbreken van de oorlog herhaaldelijk gedreigd met het inzetten van kernwapens. PAX en ICAN zijn van mening dat investeerders juist een signaal zouden moeten afgeven dat het bezit van en dreigen met kernwapens onacceptabel is.

Het rapport biedt een overzicht van 24 grote kernwapenproducenten die bijdragen aan de arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat 306 financiële instellingen samen meer dan $746 miljard investeren in deze bedrijven. Dat doen zij middels leningen en beleggingen in aandelen en obligaties. 

ING en Aegon investeren in producenten van kernwapens

Uit het onderzoek blijkt dat ING en Aegon respectievelijk €518 miljoen en €266 miljoen in de kernwapenindustrie hebben geïnvesteerd. Zo investeert Aegon $200 miljoen in het Britse BAE Systems – een bedrijf dat onder meer nieuwe kernwapens ontwikkelt voor Frankrijk.

Lange termijn investeringen nemen af

Daarnaast komt uit het rapport naar voren naar de investeringen in de wapenindustrie wereldwijd zijn gestegen. Van veel wapenfabrikanten stegen dit jaar de beurskoersen na de Russische invasie in Oekraïne. De onderzoekers verklaren deze stijging aan de hand van de aangekondigde verhoogde defensie uitgaven van meerdere NAVO-landen.

Klein lichtpuntje: lange termijn investeren (zoals leningen) zijn juist met $45,9 miljard afgenomen. Dit zou volgens PAX en ICAN kunnen wijzen op een grotere bewustwording onder lange termijn investeerders van de risico’s die kleven aan de kernwapenindustrie.

“Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen die blijven investeren in kernwapenproducenten stellen deze bedrijven daarmee in staat om betrokken te blijven bij de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens”, legt PAX-onderzoekster Alejandra Muñoz uit. “De financiële sector kan een belangrijk rol spelen in het verminderen van de rol van kernwapens in de wereld.”