Balanstotaal van Nederlands grootste banken met 2% gekrompen

18 september 2023 Banken.nl 4 min. leestijd

Het balanstotaal van de dertien grootste banken van Nederland is met 2% gekrompen. Waar de balans van ING ten opzichte van 2020 nog met 3% toenam naar €968 miljard (waarmee de oranjebank zijn koppositie verder verstevigde), nam de balans van de vier op een na grootste banken juist af – het balanstotaal van BNG Bank en NWB Bank daalden respectievelijk zelfs met 30% en 32%.  

Welke bank is de grootste van Nederland? Een interessante vraag, maar wel een waarbij je meteen ook zou moeten afvragen welke maatstaf je dient te gebruiken om tot een nauwkeurig antwoord te komen. Het balanstotaal – het totaal van alle bezittingen van een onderneming – is daarbij een betrouwbare optie. Zoals elk jaar heeft de redactie van Banken.nl de jaarverslagen van de grootste Nederlandse banken onder de loep genomen en maken we de ‘balans’ op.

Zoals praktisch ieder ander jaar zijn de hoogste podiumplekken ook deze keer op dezelfde manier verdeeld. Met een balanstotaal van €968 miljard steekt ING wederom met kop en schouders uit boven de rest. Wat wel opvalt is dat ING zijn balanstotaal als enige van de drie grootbanken heeft zien toenemen (+3%). Het balanstotaal van Rabobank daalde bijvoorbeeld met 1% naar €628 miljard; alsnog meer dan genoeg voor de coöperatieve bank om zich de op een na grootste bank van Nederland te mogen noemen.

De grootste banken van Nederland

Ook ABN AMRO heeft zijn balanstotaal zien afnemen (-4%). Wie dieper het jaarverslag induikt zal echter tot conclusie komen dat dat lang niet altijd slecht nieuws is. De afname van het balanstotaal heeft namelijk vooral te maken met het terugbetalen van de TLTRO’s (een soort noodfinancieringsfonds van de ECB ten tijde van de coronacrisis). In andere woorden: het balanstotaal van ABN AMRO is afgenomen omdat de bank zijn uitstaande schulden (deels) heeft afbetaald. 

De verschuivingen bij de drie grootbanken hebben ertoe geleid dat ING zijn marktaandeel ten opzichte van voorgaande jaren heeft vergroot. ABN AMRO verliest juist een procentpunt. Samen beheren ze 84% van de totale assets van de dertien grootste banken.

De grootste banken van Nederland (de grote drie)

Op gepaste afstand volgen BNG Bank en NWB Bank. De vierde en vijfde bank van Nederland richten zich hoofdzakelijk op maatschappelijke instellingen (waaronder gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen) en hebben geen particuliere klanten. Hierdoor genieten de banken minder naamsbekendheid, maar zijn wel aanzienlijk groter dan de bekendere namen zoals de Volksbank, Triodos en bunq.

Opvallend is echter wel dat deze maatschappelijke banken qua balanstotaal behoorlijk hebben ingeleverd: respectievelijk -30% en -32%. In het geval van BNG Bank is dat voornamelijk te verklaren aan de hand van een waardedaling van zijn portfolio hedge accounting (-22 miljard). Tevens worden de percentages berekend ten opzichte van 2020; voor beide banken een piekjaar was qua balanstotaal, waardoor het beeld enigszins is vervormd.

De Volksbank – opererend met de labels ASN Bank, RegioBank, SNS en BLG woning – eindigt zoals elk jaar op de zesde plek. Wel is de Volksbank met een totaalbalans van €73 miljard met afstand de vierde consumentenbank van Nederland. NN Bank (€24 miljard) en NIBC (€23 miljard) volgen op respectievelijk de zevende en achtste plek.

De grooste banken van Nederland (exclusief de grote drie)

Waar de top acht ongewijzigd is gebleven, zijn er bij de overige banken wel wat verschuivingen terug te vinden. Zo is Aegon (Knab) twee plekken gestegen, en daalde Triodos evenveel plekken. Net zoals vorig jaar eindigt Van Lanschot Kempen met een balanstotaal van €17 miljard precies tussen Aegon en Triodos in.

Achmea eindigt met een balanstotaal van €14 miljard op de twaalfde plek. Nieuw in de lijst is bunq; de online bank eindigt met het balanstotaal van €2 miljard op de dertiende plek. Al met al zijn NN Bank, NIBC, Triodos, Van Lanschot, Aegon, Achmea en bunq samen goed voor ‘slechts’ 5% van de Nederlandse bancaire markt.