ABN AMRO investeert in Duits online leenplatform

10 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Via het fonds voor investeringen in fintech steekt ABN AMRO geld in CrossLend, een Duitse marktplaats voor leningen en kredieten. Het exacte bedrag is niet bekend, maar de bank doet samen met de fintechs Earlybird en solarisBank een gezamenlijke investering van €14 miljoen.

ABN AMRO investeert een nog onbekend bedrag in een Duits online platform voor leningen en kredieten, genaamd CrossLend. Geschat wordt dat het om een investering van enkele miljoenen euro's gaat. De bank gaat meteen ook een strategische samenwerking aan. Beleggers kunnen via CrossLend een gespreide portefeuille opbouwen met uitstaande leningen. Transparantie van de risico’s is volgens ABN AMRO een belangrijke propositie van het platform. Tegelijkertijd hebben ondernemers meer kansen om kapitaal aan te trekken van beleggers, waarmee ze hun business verder kunnen uitbreiden.

Digital Impact Fund

De investering wordt gefinancierd vanuit het Digital Impact Fund, een fonds waarmee ABN AMRO investeert in veelbelovende fintechs. De pot is gevuld met een aanvangsbedrag van €100 miljoen. Inmiddels heeft de bank al diverse investeringen gedaan, onder meer in online veiligheidsexpert Behaviosec, maker van budget-apps Tink en solarisBank, nu zelf één van de partners in de gezamenlijke investering met ABN AMRO. 

Duits leningenplatform moet Europese kapitaalstromen efficiënter geleiden

Directeur Hugo Bongers van het ABN AMRO Digital Impact Fund laat optekenen: “CrossLend is een gevestigde partij die een manier heeft gevonden om efficiënter om te gaan met de complexe grensoverschrijdende Europese kapitaalmarkt. Wij zijn van mening dat deze oplossing de mogelijk nieuwe standaard kan worden. Daarnaast versterkt deze investering onze lokale relaties in Duitsland – één van de toonaangevende fintech-landen in Europa.”

Win-win-win situatie

Oliver Schimek, CEO van CrossLend toont zich een tevreden man bij het brengen van het nieuws: “Deze partijen zijn precies het type investeerders dat we nodig hebben om verder te kunnen groeien. Ons doel is om het internationale ecosysteem rondom leningen efficiënter, transparanter en winstgevender te maken. Wij zorgen ervoor dat zowel banken als ondernemers bediend worden. Een win-win-win situatie.”