IBAN-Naam Check ingezet voor fraudedetectie verzekeraars

23 juli 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De IBAN-Naam Check is niet alleen handig ter voorkoming van verkeerde overschrijvingen door particulieren, ook bedrijven doen hier hun voordeel. De door Rabobank ontwikkelde toepassing wordt onderdeel van het dienstenaanbod van IT-dienstverlener Friss, dat geautomatiseerde fraudedetectie biedt.

De IBAN-Naam Check is een hulpmiddel dat voordelen biedt in twee richtingen. Enerzijds voorkomt het dat argeloze consumenten per ongeluk een verkeerd karakter invoeren en vervolgens een overschrijving doen naar een verkeerde persoon of partij. Banken zijn in zo’n geval in principe niet gerechtigd deze overschrijving terug te draaien, omdat de overschrijver zelf authorisatie heeft gegeven. Anderzijds biedt het oplichters minder kans hun snode plannen doorgang te laten vinden. Dan gaat het over oplichters van particulieren, maar bedrijven zijn hier natuurlijk ook vatbaar voor. Verzekeraars die schades vergoeden bijvoorbeeld.

IBAN-Naam Check als inzet tegen verzekeringsfraude

De naam-nummercontrole is een ontwikkeling van Surepay, een corporate startup van Rabobank. Surepay gaat een samenwerking aan met het Utrechtse bedrijf Friss, dat SaaS*-oplossingen levert. Het bedrijf is gespecialiseerd in automatische fraudedetectie en biedt als zodanig verzekeraars bij de uitkering van een schadeclaim de mogelijkheid om bankgegevens te controleren om zo fraude te detecteren en te voorkomen. De partijen hebben recent een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

“Dankzij het aanhaken van SurePay in het acceptatie- en claimproces bij verzekeraars kunnen we met Friss nu op IBAN-niveau betalingsfraude signaleren”, aldus Philip van Waning, data partner manager van Friss. “De controle verloopt geheel automatisch, wat de verzekeraar een tijdbesparing oplevert. Bovendien lekt er geen geld meer weg naar frauduleuze zaken.”

*Software as a Service