Tom de Swaan aangetreden als president-commissaris ABN AMRO

16 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen week is Tom de Swaan formeel benoemd als president-commissaris van ABN AMRO. Dat gebeurde tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De Swaan is benoemd voor een periode van vier jaar.

Eind mei werd De Swaan al voorgedragen voor de functie van president-commissaris van ABN AMRO. Naar verwachting heeft de goedkeuring door de aandeelhouders weinig problemen met zich meegebracht. De Swaan keer terug bij de bank waar hij eerder al financieel eindverantwoordelijke was. In 2006 verliet hij ABN AMRO waarna hij actief was voor de Financial Services Authority in het Verenigd Koninkrijk, Van Lanschot en Zurich Insurance Group.

Tom de Swaan aangetreden als president-commissaris ABN AMRO

De Swaan komt terecht bij een bank die er momenteel financieel goed voor staat, maar waar het intern rommelt. Hij volgt de in februari vertrokken Olga Zoutendijk op, die volgens ingewijden zorgde voor een angstcultuur. Het FD vroeg hem naar zijn mening over de kwestie, maar die vraag werd geroutineerd onschadelijk gemaakt. “Ik heb nog geen analyse gemaakt. Er zijn turbulente zaken gebeurd, maar die zijn achter de rug. Door die zaken zit ik hier. Het is niet aan mij om daar een oordeel over te geven. Financieel ligt de bank er uitstekend bij. De solvabiliteit, de liquiditeit zijn allemaal uitstekend.”

Cultuurverandering

Toch ging hij nog wel verder in op de manier waarop de zaak de media heeft gehaald, namelijk via anonieme klokkenluiders. “Ik heb een grote hekel aan klokkenluidersbrieven omdat ze anoniem zijn. In een goede cultuur kun je zaken open en bloot bespreken. Je kunt je er kwetsbaar en open opstellen. Blijkbaar is de cultuur hier niet zodanig dat deze mensen naar voren konden of durfden komen. Daar moet wat aan gebeuren en de leiding is daar nu ook druk mee bezig zodat dergelijke brieven niet meer nodig zijn.”

De Raad van Commissarissen van ABN AMRO en van ABN AMRO Bank N.V. bestaat nu uit Tom de Swaan (voorzitter), Steven ten Have (vicevoorzitter), Arjen Dorland, Frederieke Leeflang, Annemieke Roobeek, Jurgen Stegmann en Tjalling Tiemstra.