Vier projecten genomineerd voor Rabo Vastgoedprijs 2018
Uit bijna dertig ingezonden projecten zijn uiteindelijk vier projecten genomineerd voor de Rabo Vastgoedprijs 2018. De Vastgoedprijs is een stimulans voor de ontwikkeling van duurzame en innovatieve vastgoedprojecten. Een onafhankelijke jury bepaalt op 5 november in Utrecht wie dit jaar de winnaar van de prijs is.
De Rabo Vastgoedprijs is al enige een tijd begrip in de vastgoedsector. De prijs wordt al uitgereikt sinds 1990, hoewel toen nog naamgegeven door FGH Bank. Het is een aanmoediging tot innovatief denken bij het opstellen en uitvoeren van vastgoedprojecten. Niet elk vastgoedproject kan in aanmerking komen voor de prijs, het project moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het niet langer dan twee voor het jaar van uitreiking voltooid zijn en moet het een oppervlakte hebben van tenminste 5.000 m2. Het is verder niet van belang of het nieuwbouw, renovatie of herontwikkeling is.
Voor de Rabo Vastgoedprijs 2018 hadden zich aanvankelijk 28 partijen ingeschreven. Daaruit heeft de jury vier projecten genomineerd die doorgaan naar de finale, die plaatsvindt op 5 november in Utrecht, de thuisstad van het hoofdkantoor van Rabobank. Uiteraard kan de winnaar rekenen op waardering, maar het is tevens een vorm van onderscheidend vermogen. De vier projecten die nog in de race zijn voor de hoofdprijs zijn als volgt.
Waalfront, Nijmegen
Het project Waalfront in Nijmegen voorziet in ruim 2.000 nieuwe woningen en diverse voorzieningen die verrijzen op de Handelskade. Deze herkenbare stadsentree vanuit de trein, auto en vanaf het water is nog steeds deels bedrijventerrein. Wat tien jaar geleden nog gold als no-go area, is nu een levendig stedelijk en gemengd gebied. Ontwikkelaar BPD werkt in dit project nauw samen met de gemeente Nijmegen in Ontwikkelingsbedrijf Waalfront.
Koningsoord, Berkel-Enschot
Het monumentale klooster Koningsoord in Berkel-Enschot is getransformeerd tot modern huurcomplex met appartementen voor starters en senioren en nieuwbouwwoningen speciaal voor senioren. Het complex vormt een nieuw dorpshart met een cultureel centrum, bibliotheek, kinderopvang, muziekschool en horecagelegenheid. Met onderling vrijwilligerswerk geven jong en oud in deze leefgemeenschap invulling aan de participatiemaatschappij. De initiator en ontwikkelaar is Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling.
Wijnhavenkwartier, Den Haag
Het Wijnhavenkwartier in het centrum van Den Haag bestaat uit de oude panden van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. De gebouwen zijn duurzaam omgevormd tot huur- en koopappartementen. Twee universiteiten huren er kantoren en collegezalen en aan de kant van de Turfmarkt zijn horecagelegenheden gemaakt.
A’DAM Tower, Amsterdam
De A’DAM Tower is oude bekende in Amsterdam-Noord. Oorspronkelijk zetelde Shell in deze toren, maar inmiddels is de toren getransformeerd tot een pand met kantoren, een hotel, restaurants, parkeergarage en een ondergrondse club. Het observatiedek trok in 2017 een half miljoen betalende bezoekers. Het is het thuishonk voor muziekbedrijven als Sony Music, ID&T, Gibson en Massive Music.