Fusie Payconiq en Bancontact breidt betaalgemak in België uit

06 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mobiele betaaldienst Payconiq en Belgisch marktleider in elektronische betalingen Bancontact kondigen een fusie aan. Hiermee willen beide partijen tegemoet komen aan de alsmaar toenemende vraag naar contactloos betalen. Samen zullen ze verder gaan onder de naam Payconiq Bancontact Company.

Contactloos betalen in Nederland groeit al enkele jaren zeer onstuimig en het einde is nog lang niet in zicht. Bij onze zuiderburen groeit het aantal contactloze betalingen eveneens hard. Twee op de drie Belgen heeft inmiddels zelden nog chartaal geld op zak, munten noch briefgeld. Uit onderzoek dat Payconiq Belgium liet uitvoeren blijkt dat meer dan de helft (60%) van de Belgen de voorkeur geeft aan overal met de smartphone te kunnen betalen.

Payconiq en Bancontact fuseren

Payconiq als mobiele betaaldienst en Bancontact als verwerker van elektronische betalingen vullen elkaar perfect aan. De combinatie verwerkte in 2017 zo’n 15 miljoen elektronische betalingen, wat een verviervoudiging betekende ten opzichte van een jaar eerder. Door de fusie van Payconiq Belgium en Bancontact ontstaan nieuwe mogelijkheden die de Belgische markt van contactloze betalingen extra wind in de zeilen moet geven. De nieuwe app van Payconiq Bancontact is één van die nieuwe mogelijkheden. “Payconiq Bancontact heeft de ambitie om mobiel betalen mogelijk te maken voor alle winkeliers, inclusief zij die zulke betalingen nu nog niet kunnen accepteren”, aldus Ivo de Meersman, bestuursvoorzitter van Payconiq Belgium.

Innovatie van ING

Payconiq is een initiatief dat ontstaan is in het innovatiecentrum van ING. Consumenten kunnen met Payconiq zowel online als offline mobiel betalen, door hun bankrekening aan de Payconiq-app te koppelen. Tegelijk heeft Bancontact een groot bereik bij de consument en beheert het een breed gedragen vertrouwen en netwerk van webshops, winkeliers, distributeurs en banken.

In totaal scharen zich vijf banken achter het betaalplatform, door een aandeel in het bedrijf te nemen. Dit zijn BNP Paribas, AXA Bank, Belfius, KBC en ING. Payconiq Bancontact geeft echter aan dat consumenten die geen rekening hebben bij één van de genoemde banken ook gewoon gebruik kunnen maken van de nieuwe betaaldienst. Payconiq wordt momenteel door zo’n 20.000 rekeninghouders van ING en Rabobank ook in Nederland getest, voor het in de loop van het jaar uitgerold wordt voor de rest van Nederland.