ABN AMRO test nieuwe methodes voor contactloos betalen

15 januari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na al enige tijd intern getest te hebben met contactloos betalen via wearables, zet ABN AMRO nu de eerste stapjes de markt op. De bank nodigt klanten uit om zich aan te melden voor een testprogramma. 500 klanten kunnen straks ondervinden hoe en of het fijn is om te betalen met draagbare accessoires als een ring, horloge, armband of sleutelhanger.

Het aantal contactloze betalingen lijkt ieder jaar weer te exploderen. Vorig jaar vierde Betaalvereniging Nederland al de miljardste contactloze betaling en de verwachting is dat de groei de komende jaren allesbehalve gaat afzwakken. Er komen steeds meer opties voor contactloos betalen en ook steeds meer winkeliers geven de mogelijkheid om contactloos te betalen. De consument maakt hier gretig gebruik. Halverwege vorig jaar gaf ABN AMRO al aan dat zij werkten aan betalen met wearables, in plaats van met de gangbare pinpas. Nu zoekt de bank 500 klanten om ook daadwerkelijk in de praktijk te gaan testen.

 Simpel contactloos betalen met ring, armband, of horloge

In betalen met wearables lijkt veel toekomst te zitten. Als contactloos betalen met de pinpas populair is, waarom zou het dat dan niet zijn met andere, meer persoonlijke attributen? Zolang er een NFC-chip in verwerkt kan worden, kan er ook mee betaald worden. Een pinpas vergeet je nog wel eens, je ring of horloge normaal gesproken niet. ABN AMRO zet een pilot op van vier maanden waarin klanten het contactloos betalen met wearables kunnen testen. Klanten kunnen zich hiervoor aanmelden via de bank zelf. Tijdens de pilot kunnen de testers via een app feedback geven, zodat ABN AMRO directe feedback krijgt en tijdens de testfase nog kan bijschaven aan de dienst.

Aansluiten bij wensen

Yvonne Duits is productowner Payments bij ABN AMRO en legt de stap verder uit: “We zijn continu bezig met allerlei inventieve betaalmethodes. Maar liefst 50 procent van alle betalingen is op dit moment contactloos. De opmars van contactloos betalen beperkt zich in de toekomst echter niet alleen tot de betaalpas en mobiele telefoon. We zien dat steeds meer producten een betaalfunctionaliteit met NFC toevoegen. We willen deze betaalmethode dan ook graag met onze klanten testen met een aantal wearables. Het is voor ons belangrijk om naadloos aan te sluiten bij de wensen van de consument en betaalgemak te bieden aan iedereen.”

Om de veiligheid te waarborgen werkt ABN AMRO voor dit project samen met MasterCard en Digiseq, een specialist in wearable-technieken.