Miljardste contactloze betaling is een feit

27 maart 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

In november 2015 stond de teller van het aantal contactloze betalingen op honderd miljoen. Nog geen 1,5 jaar later heeft het aantal contactloze transacties een recordaantal bereikt van één miljard. Dat meldt Betaalvereniging Nederland.

Nederland was al het snelst groeiende land in Europa als het gaat om contactloze betalingen en deze week kon Betaalvereniging Nederland weer een mijlpaal melden. Op donderdag 23 maart 2017 is bij bloemenkiosk Alice tussen Amstelveen en Amsterdam een nieuwe mijlpaal gevierd: de miljardste contactloze betaling.

Het aantal contactloze betalingen is sinds de invoering in 2014 explosief toegenomen. De miljardste contactloze betaling deed er minder dan drie jaar over. Nadat pinnen aan de toonbank in 1990 werd geïntroduceerd, duurde het tot 1997 voordat de miljardste pinbetaling werd gedaan.

Een miljard contactloze betalingingen

De bloemenkiosk heeft al meer dan tien jaar een pinautomaat. Zeven van de tien klanten betalen inmiddels door te pinnen. Toen de oude pinautomaat vervangen moest worden, heeft winkeleigenaar Ton Jansen van Gaalen meteen een contactloze automaat in huis gehaald. “Ik moedig onze klanten aan om contactloos te betalen. Het gaat veel sneller en wij houden tijd over om de bloemen mooi in te pakken.”

Kwart van pinbetalingen is contactloos

Inmiddels is contactloos betalen gemeengoed geworden, op steeds meer locaties en voor steeds hogere bedragen. Directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland: “Consumenten die contactloos betalen eenmaal hebben ontdekt, blijven het doen. Het aandeel contactloze betalingen op het totale aantal pinbetalingen is het afgelopen jaar verdubbeld tot ruim een kwart.”

Steeds meer contactloze betalingen zijn voor bedragen boven €25, mét pincode. 10%  van de contactloze betalingen is nu voor die hogere bedragen; een jaar geleden was dat nog 5 procent. Het gemiddelde contactloze pinbedrag steeg daardoor van €8,90 tot €11,20.

Net als bloemenkiosk Alice omarmen veel andere ondernemingen het contactloze betalen. Het is snel, makkelijk, veilig en voordelig. Contactloos betalen kost een ondernemer gemiddeld 15 eurocent per betaling. Daarin zijn ook alle indirecte kosten meegerekend, zoals de kosten van de automaat en de huur van de benodigde netwerkverbinding. Een klassieke pinbetaling kost gemiddeld 19 eurocent en een contante betaling zelfs 25 eurocent.

Tweederde van alle Nederlandse betaalterminals is inmiddels geschikt om contactloos te betalen. In 2020 moeten alle betaalautomaten contactloos betalen ondersteunen. Op dit moment zijn meer dan 19 miljoen contactloze betaalinstrumenten (betaalpassen en telefoons met betaalapp) in omloop.