Honderd miljoen keer contactloos betaald in Nederland

18 november 2015 582

In Nederland is inmiddels honderd miljoen keer contactloos betaald, zo meldt de Betaalvereniging Nederland. Daarmee is het contactloos afrekenen de afgelopen maanden explosief toegenomen. Steeds meer klanten in Nederland rekenen bedragen van €25 of minder snel en gemakkelijk af door betaalpas of mobieltje kort tegen de betaalautomaat te houden, zonder pincode in te voeren. De Betaalvereniging Nederland had niet verwacht dat deze mijlpaal al zo snel bereikt zou worden.

Explosieve groei contactloos betalen

Sinds de introductie van contactloos betalen begin vorig jaar, groeit het gebruik gestaag, de laatste paar maanden zelfs explosief. In augustus vonden er net iets minder dan 10 miljoen contactloze betalingen plaats. In de maand oktober bleek dat aantal al naar meer dan 20 miljoen te zijn gestegen.  ”We zien dat steeds meer consumenten contactloos betalen ontdekken en de voordelen van een snelle betaling zonder pincode inzien. Wie eenmaal een keer contactloos heeft betaald, gaat het vaker doen”, zegt Piet Mallekoote, directeur Betaalvereniging Nederland.

100000 contactloze betalingen

Derde automaten geschikt voor contactloos betalen

Ook ondernemers zien de voordelen van contactloos betalen. Van de ongeveer 300.000 in gebruik zijnde betaalautomaten, is ruim een derde geschikt voor contactloos betalen. Een jaar eerder was dat nog één op de zes. Vooral kleinere bedragen worden contactloos afgerekend. Meer dan 90% van de betalingen betreft een bedrag van €25 of minder. Dan hoeven klanten geen pincode in te tikken. Bij een hoger bedrag moet de pincode wel worden ingevoerd.

Honderd miljoen keer contactloos betaald

Bij voetbalvereniging Forum Sport in Voorburg werd afgelopen weekend de mijlpaal van honderd miljoen keer contactloos betalen gevierd. Behalve de feestelijke viering van de behaalde mijlpaal stond de bijeenkomst ook in het licht van de campagne om pinnen en contactloos betalen te promoten bij sportclubs in Nederland. Bij veel kantines en kassa’s van sportclubs kan de sporter alleen nog terecht met contant geld. Bij Forum Sport is het sinds kort mogelijk om contactloos te betalen. ”Het kan hier aan de bar heel druk zijn. Vooral in de rust. Dan kunnen we geen oponthoud gebruiken met betalen. Daarom is contactloos betalen voor ons echt een uitkomst”, aldus Gert-Jaap Glasbergen van Forum Sport.

Ook Apple zet in op contactloos betalen

Ook Apple zet in op contactloos betalen. Met Apple Pay kan net als met de bankpas contactloos worden betaald, maar dan met de iPhone. Apple heeft tot nu toe nog geen exacte datum van introductie in Nederland genoemd, maar insiders melden dat lancering van Apple Pay in Nederland sneller dan verwacht plaats vindt.

Nieuws

×

Meer nieuws over