VISA komt met betaalsticker

14 augustus 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Creditcardmaatschappij Visa introduceert betaling met een sticker die je op je huid kunt dragen. Het bedrijf is al langere tijd bezig met het uittesten van verschillende vernieuwende manieren om te betalen en komt nu dus met de betaalsticker. Voorlopig wordt de sticker enkel als test gebruikt.

Door de introductie van de betaalsticker voegt Visa een nieuwe innovatie toe aan haar bestaande aanbod van betaalmethodes. De bedoeling is dat de sticker geplakt wordt op een stuk blote huid. Het meest praktisch is wellicht een vinger of de rug van de hand, maar andere plaatsen zijn in theorie ook mogelijk. Betaling geschiedt door de sticker voor een lezer te houden. Het bedrag wordt dan verwerkt op de gekoppelde credit- of debitcard. Elke transactie maakt gebruik van ‘tokenization’, wat inhoudt dat de transactie wordt omgevormd naar een unieke digitale code. Zo kan niemand achterhalen wat en hoe je betaald hebt.

Visa’s betaalring met NFC-chip

Een vraag die al snel opdoemt is wat er gebeurt als de sticker loslaat van de huid. Daarvoor kunnen we kijken naar andere nieuwe betaalmethodes die Visa de laatste jaren getest heeft. Een proef met een NFC-uitgeruste zonnebril bevindt zich nog in de testfase, maar vorig jaar introduceerde het Amerikaanse bedrijf al de Visa-ring.

Deze ring is uitgerust met een NFC-chip en werd getest tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Atleten konden betalen door de ring dichtbij een betaalterminal te houden. Kort daarna werd een soortgelijke ring ook daadwerkelijk uitgebracht voor consumenten. Middels een mobiele app kan de eigenaar van de ring de betaalmogelijkheid aan- of uitzetten. Een soortgelijke constructie wordt verwacht voor de sticker, op voorwaarde dat de betaalsticker de testfase ontstijgt.