FinTech-bedrijf Equiniti KYC Solutions wint Operational Risk Award

23 juni 2017 Banken.nl 5 min. leestijd

Equiniti KYC Solutions heeft de Operational Risk Award voor Best Managed/Support Services Provider gewonnen. Het Amsterdamse FinTech-bedrijf nam de prijs in ontvangst tijdens de uitreiking in Londen, en werd vooral geprezen om de kwaliteit van zijn managed services, zijn flexibiliteit en innovatiedrang.

Ieder jaar worden tijdens de Operational Risk Europe conferentie in Londen de Operational Risk Awards uitgereikt. De awards geven erkenning aan excellente prestaties op het gebied van operational risk management, regelgeving en risk management dienstverlening. Tijdens de meest recente editie zijn er 18 Operational Risk Awards uitgereikt in zeven Practitioner en elf Vendor categorieën. 

Equiniti KYC Solutions valt in de prijzen

Tijdens de Operational Risk Awards 2017 is ook een Nederlands bedrijf in de prijzen gevallen. FinTech-bedrijf Equiniti KYC Solutions nam de prijs voor Best Managed/Support Services Provider in ontvangst – één van de elf Vendor awards. Equiniti KYC Solutions is een specialist op het gebied van onboarding, identificatie, verificatie en risicobeoordeling van nieuwe klanten, een proces dat ook wel bekend staat als Know Your Customer (KYC). Het FinTech-bedrijf uit Amsterdam is sinds 2016 onderdeel van het Britse EQUINITI Group, een specialist op het gebied van techniek gedreven oplossingen binnen complexe, gereguleerde markten.

Operational Risk Awards 2017

Equiniti KYC Solutions biedt grote financiële instellingen verschillende innovatieve oplossingen om KYC-processen te vereenvoudigen en versnellen. KYC staat bekend als een prijzig, complex en tijdsafhankelijk terugkerend proces in het onboarden en reviewen van klanten. Het proces wordt echter nog steeds complexer doordat de regelgeving en vereisten rondom KYC steeds omvangrijker worden.

“Veel van ons werk vindt achter de schermen plaats”, stelt Patrick Ryan, oprichter en Managing Director van Equiniti KYC Solutions. “Juist dat maakt deze prijs zo mooi voor onze mensen. Zij hebben de afgelopen acht jaar heel hard gewerkt voor onze klanten, door de juiste processen vorm te geven en onze technologie door te ontwikkelen tot de huidige standaard. Dat wij nu door internationale experts in het zonnetje worden gezet is een geweldig blijk van waardering”, vertelt hij in reactie op het ontvangen van de award. Hij benadrukt dat de award een bewijs is van Equiniti KYC Solutions’ vermogen om uitstekende diensten te verlenen aan haar klanten door middel van een unieke mix van personeel, processen en technologie. 

Groei en innovatie

Equiniti KYC Solutions wordt door de jury geprezen om zijn flexibiliteit en innovatiedrang. Volgens Ryan heeft het innovatievermogen van zijn bedrijf een boost gekregen door de groei die het bedrijf de afgelopen periode heeft doorgemaakt, doordat nieuwe producten nu sneller doorontwikkeld kunnen worden.

Sinds de overname door Equiniti is Equiniti KYC Solutions (voorheen bekend als KYCnet) gestaag gegroeid. Door groei van het personeelsbestand zag het bedrijf zich onlangs gedwongen om een nieuw kantoorpand te betrekken. Ondanks eerdere interesse om de activiteiten naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, werd toch gekozen voor een nieuw pand in Amsterdam – mede met het oog op Brexit. Het pand biedt ruimte voor 300 werknemers.

Een voorbeeld van een nieuw product dat het bedrijf sneller naar de markt heeft kunnen brengen door de groei van het personeelsbestand is Trust KYC. Ryan vertelt: “Met Trust KYC brengen we onze dienstverlening geheel in lijn met de soms gecompliceerde wetgeving in deze zeer interessante branche. Omdat veel van onze klanten wereldwijd opereren is hiermee een belangrijke blinde vlek verdwenen. Met onze dienstverlening en technologie zijn we in staat om snel te voldoen aan de vereisten van de grootste banken ter wereld, terwijl we ook hele specifieke, branchegerelateerde producten kunnen leveren.” 

Een ander nieuwe dienst, die specifieke aandacht kreeg van de jury, is Continuous Due Diligence. Met Continuous Due Diligence wil Equiniti KYC Solutions de dienstverlening toekomstbestendig maken, legt Ryan uit. “Een real-time risicoanalyse is de volgende stap in de strijd tegen terreur, fraude en witwassen”, stelt de Managing Director. “Voor Continuous Due Diligence willen we nog beter gebruik gaan maken van AI, geavanceerde API’s en uitgebreide monitoring van social media, de pers en het deep web. Zo kunnen we in real-time risicobeoordelingen uitvoeren voor klanten en relaties van onze cliënten.” 

Acht jaar werk beloond

Anno 2017 is het acht jaar geleden dat Patrick Ryan rechtsvoorganger KYCnet oprichtte. Bij ontvangst van de prijs vertelt hij: “De reis die Equiniti KYC Solutions de afgelopen acht jaar heeft afgelegd naar een wereldwijde, prijswinnende managed service provider is fenomenaal. Door de jaren hebben we ons geëvolueerd tot een bedrijfsbrede onboarding solution die klanten in staat stelt om te flexibiliseren en zich sneller en beter aan te passen.” Hij bedankt de Operational Risk jury voor de prestigieuze award. “Dit is een geweldige erkenning van wat we hebben bereikt en de waarde die onze klanten toekennen aan KYS oplossingen. Ik ben heel erg trots op onze mensen die onze klanten hebben bediend, onze processen hebben vormgegeven en onze technologie hebben gebouwd”, sluit hij af.