Sixdots zet standaard voor smartphone betalingen neer

03 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Belgacom en BNP Paribas Fortis hebben de Belgian Mobile Wallet opgericht, een joint venture met als doel de online en mobiele handel in België te ondersteunen. De oprichting van deze joint venture was eerder al goedgekeurd door de Europese Commissie.

Standaard voor smartphone betalingen

De oprichting van Belgian Mobile Wallet is in lijn met de aankondiging begin dit jaar om een Belgische standaard voor betalingen via smartphones te lanceren in de lente van 2014. Hierdoor kunnen consumenten in de toekomst hun smartphone gebruiken om goederen of diensten aan te kopen, coupons in te ruilen of hun klantenkaarten te gebruiken.

Sixdots: Veilig platform voor de consument

Commercialisering zal gebeuren onder de merknaam 'Sixdots', verwijzend naar de beveiliging die het platform biedt aan consumenten. Sixdots staat voor een 6-cijferige pincode, die samen met andere veiligheidselementen zal volstaan om vlot online en mobiele betalingen uit te voeren in België.

Sixdots zet standaard voor betalingen via smartphones neer

Nieuwe stap in ‘In-app commerce’

Frederic Lhostte, Managing Director BNP Parisbas Fortis, licht toe: “Sixdots opereert als een open platform, toegankelijk voor alle consumenten in België. Het gebruik van Sixdots is volledig gratis voor de consument. De app zal toegankelijk zijn voor alle smartphone gebruikers met een betaalkaart van elke bank gevestigd in België en een mobiel data-abonnement bij elke Belgische telecomoperator.” Ook voor ondernemers biedt Sixdots voordelen: voor e-commerce, maar ook als veilige oplossing om ‘in-app commerce’ eenvoudig in hun eigen app te integreren, aangepast aan de gebruikservaring en ‘look & feel’ van hun eigen app. Per transactie via Sixdots, wordt een kleine vergoeding aangerekend aan de handelaar.

Sixdots bouwt voort op MasterPass betaaloplossing

Onderliggend steunt Sixdots op de nieuwe MasterPass betaaloplossing, waarbij de consument geen kaartgegevens hoeft achter te laten op websites van of een kaartlezer bij de hand hoeft te hebben. Sixdots zorgt vooral voor het gebruiksgemak, de beveiliging en de integratie van deze betaaloplossing in apps van ondernemers. MasterPass is een digitale betaal portefeuille (‘payment wallet’), ontwikkeld door MasterCard.

Accenture ontwikkelt technisch platform, lancering in lente 2014

Het ondersteunende technisch platform, ontwikkeld door Accenture, zal in januari 2014 operationeel zijn. Op dat moment zal een proefproject starten met een beperkt aantal ondernemers en gebruikers met focus op e-commerce betalingen, snel gevolgd door in-app betalingen. De commerciële lancering is voorzien in de lente van 2014. Later in 2014 zal Sixdots uitgebreid worden met virtuele tickets, e-kortingsbonnen, en getrouwheidsprogramma's.