Blijft onrustig in top Rabo, Lage Landen topman eruit

12 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Het blijft onrustig in de top van de Rabobank organisatie. In het volgende hoofdstuk van deze steeds interessanter wordende serie staat Ronald Slaats centraal.

Vertrek Slaats opmerkelijk

Rabobank maakt het vertrek van De Lage Landen topman bekend. Begeleid door de volgende verklaring: “Tussen de raad van commissarissen en Slaats  is een verschil van inzicht ontstaan ten aanzien van de bedrijfsvoering”. Opmerkelijk, omdat Slaats werd genoemd als opvolger van Rabo bestuurslid Hans van der Linden (verantwoordelijk voor Particulieren, Private Banking en Groep ICT). Maar misschien nog wel opmerkelijker omdat De Lage Landen goed draait. De leasedochter van de Rabobank zag het eerste halfjaar van 2013 de winst met 21% stijgen naar €232 miljoen.

Lage Landen - Ronald Slaats

Slaats vijfde ‘slachtoffer’ onrust aan de top

Slaats is het vijfde ‘slachtoffer’ in de top van de Rabo organisatie in korte tijd. Eind vorig jaar moest bestuurder Gerlinde Silvis vertrekken uit de raad van bestuur van Rabo. Zij werd, als HR directeur, teruggeplaatst naar het niveau onder het bestuur. Silvis' contract als bestuurder werd niet verlengd omdat zij het op orde brengen van klantdossiers bij lokale banken niet goed had aangestuurd. Het probleem met de klantendossiers vergde enkele maanden later opnieuw een slachtoffer. Directeur Particulieren Rik op den Brouw zag in mei zijn al aangekondigde benoeming als nieuwe baas van Rabo Vastgoedgroep de mist in gaan. Vorige week werd bekend dat bestuurslid Hans van der Linden per direct terugtreedt, na slechts acht maanden bestuurder te zijn geweest. En ook het vertrek van bestuursvoorzitter Piet Moerland heeft een negatief randje. Hij kwam hard in botsing met CFO Bruggink over het vertrek van Silvis en het op orde brengen van klantdossiers bij lokale banken. 

Wout Dekker heeft zware dobber aan formeren nieuw bestuur

Deze perikelen aan de top stelt Wout Dekker, de nieuwe president-commissaris van Rabo, voor een zware taak. Hij moet niet alleen een opvolger vinden voor de rol van bestuursvoorzitter (Moerland verterkt per juni 2014), maar ook een plan maken voor de verdere bezetting van de raad van bestuur.