EIB stelt meer kredietfaciliteit beschikbaar voor MKB

23 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De Europese Investeringsbank gaat voor €400 miljoen aan relatief goedkope kredieten beschikbaar stellen aan kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven, in samenwerking met Rabobank en De Lage Landen, het leasebedrijf van Rabobank. Met deze faciliteit ondersteunt de EIB het herstel van het bedrijfsleven in Nederland. MKB- en midkapbedrijven, die voor de financiering behoefte hebben aan een bancair-krediet of lease kunnen hierdoor tegen lagere rente lenen. Deze kredietfaciliteit volgt op de eerdere overeenkomst die in juni dit jaar werd ondertekend

Stimulans Nederlands MKB- en midkapbedrijven

Het Europese geld is bedoeld om Nederlandse bedrijven aan te moedigen te investeren om zich verder te ontwikkelen. Het totaalbedrag wordt gesplitst tussen Rabobank en DLL, die ieder €200 miljoen van de kredietverstrekking op zich nemen. Met dit bedrag zullen naar schatting zo’n 300 ondernemers kunnen profiteren van een rentekorting. De korting kan per investering variëren. Voor de kortingsregeling komen bedrijven in aanmerking met niet meer dan 3000 werknemers. Hierdoor kunnen MKB- en midkapbedrijven ervan gebruik maken. De investering mag niet meer dan €25 miljoen bedragen.

The EU bank

Overeenkomst komt op het juiste moment

“Als gevolg van de economische neergang hebben veel middelgrote en kleine bedrijven moeilijke tijden gehad. Het is dan ook goed nieuws dat in veel sectoren ondernemingen weer aan het groeien zijn. Mede daarom komt deze overeenkomst met de EIB dan ook op het juiste moment en maakt het voor klanten van de Rabobank makkelijker om nieuwe kansen te zoeken”, zegt Jan van Nieuwenhuizen, lid raad van bestuur Rabobank.

Positieve bijdrage Nederlandse economie

“Het is een van onze leidende principes om geïntegreerde financiële oplossingen te leveren, die goed zijn voor het bedrijfsleven en het ondernemingsklimaat versterken. Dankzij de steun van de EIB kunnen we Nederlandse ondernemers hun bedrijven verder laten ontwikkelen en daardoor een positieve bijdrage leveren aan de nationale economie”, aldus Milko Wijckmans, algemeen directeur De Lage Landen Nederland.

Tastbaar en effectief economie ondersteunen

“Deze faciliteit is bedoeld als aansporing voor Nederlandse ondernemers om te investeren’’, voegt Pim van Ballekom, vice-president EIB toe. “Dit soort operaties laat zien hoe EIB-investeringen op tastbare en effectieve wijze de lokale economie steunen. Het geld is er, nu is het aan Nederlandse bedrijven om het naar hun voordeel te gebruiken”.