Rabobank draait benoeming Rik op den Brouw terug

02 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Rabobank heeft grote moeite met het naleven van toezichtregels op het terrein van klantintegriteit en ‘customer due diligence’. Deze kwestie zorgt al enige tijd voor spanningen in de top van de coöperatieve bank. Bestuurslid Gerlinde Silvis is eerder deze maand niet voorgedragen voor een tweede termijn en nu gaat de benoeming van Rik op den Brouw tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep niet door. Afgelopen maandag schreef het Financieele Dagblad over de problemen van de Rabobank met de naleving van de toezichtregels.

Voldoen aan toezichtregels lastig door organisatiemodel
De kracht van de Rabobank is haar coöperatieve structuur met de lokale aanwezigheid van haar banken. De lokale banken hebben relatief veel vrijheid om zelfstandig besluiten te nemen waardoor zij snel kunnen inspelen op de lokale behoefte van haar klanten. Dit organisatiemodel heeft echter ook zijn keerzijde. Door de grote autonomie van lokale banken is de naleving van regels op centraal niveau een grote uitdaging.

Problemen zorgen voor spanningen op bestuursniveau
De problemen met het naleven van toezichtregels zorgen al enige tijd voor spanningen op bestuursniveau. Dit werd eerder deze maand bevestigd door President-commissaris Lense Koopmans als reactie op het bericht in het FD: "De beschrijving van de ontwikkelingen in de top van onze bank en de toezichtsgerelateerde dossiers is grotendeels herkenbaar".

Volgens het Financieele Dagblad is nu ook de benoeming van directeur particulieren Rik op den Brouw tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoed groep teruggedraaid. Als directeur particulieren was Op den Brouw verantwoordelijk voor de naleving van de toezichtregels door lokale banken.