Rabobank introduceert als eerste bank GroenHypotheek

20 december 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning met een Groenverklaring komen vanaf vandaag in aanmerking voor een Rabo GroenHypotheek. Met de Rabo GroenHypotheek wil de Rabobank de verduurzaming van de woningen significant versnellen.

In het Energieakkoord is vastgelegd dat alle woningen in ons land vanaf 2050 energieneutraal moeten zijn. Dat betekent dat een huis minimaal zoveel energie opwekt als het verbruikt. Om die doelstelling te halen, moeten alle nieuwbouwwoningen nu al zeer energiezuinig gebouwd worden. In lijn met haar eigen klimaatstatement wil de bank hier daarom een bijdrage aan leveren.

Daartoe heeft Rabobank een nieuwe hypotheekvorm geïntroduceerd. De Rabo GroenHypotheek. Elze Vonk, Hoofd Financieren en Verzekeren Particulieren bij de Rabobank licht in een reactie toe: “We zijn een van de grootste hypotheekverstrekkers en als maatschappelijke bank willen we investeren in een beter klimaat. Woningen zijn verantwoordelijk voor 15% van de Nederlandse CO2 uitstoot. Verduurzaming van de woningvoorraad is nodig en met de introductie van de Rabo GroenHypotheek dragen wij daar substantieel aan bij. Ik ben trots dat wij als eerste bank ons hypothekenassortiment uitbreiden met deze groene hypotheek.”

Rabobank introduceert GroenHypotheek

Bouweisen die vanaf 2020 gelden, schrijven voor dat alle nieuwbouwwoningen dan nagenoeg energieneutraal moeten zijn. De Rabo GroenHypotheek is bestemd voor klanten die een duurzame nieuwbouwwoning kopen. Voor de woning dient een Groenverklaring te zijn afgegeven*, waarbij de woning voldoet aan de Regeling Groenprojecten.

Voordelen voor de klant
Met de nieuwe propositie stimuleert Rabobank haar klanten om nu al te kiezen voor een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning door ze een rentekorting te geven, op een hypotheekbedrag van maximaal €150.000. Een Rabo GroenHypotheek bestaat uit een annuïteitenhypotheek met een looptijd van maximaal dertig jaar en een rentevaste periode van tien jaar. De rentekorting geldt gedurende deze rentevaste periode van tien jaar. Daarna vervalt de rentekorting. Voordeel voor de Rabobank is dat energiezuinige woningen couranter zijn en daarmee een kleiner risico vormen.

Voor de eerste tranche groene hypotheken heeft de Rabobank een bedrag van €50 miljoen beschikbaar gesteld. De bank houdt zicht op de voortgang en evalueert op maandbasis de resultaten om te leren van deze eerste tranche. De ambitie is om deze start duurzaam door te zetten.

* In het register groenverklaringen zijn alle projecten opgenomen die aan de voorwaarden van de regeling groenprojecten voldoen. Klanten kunnen in dit register zien of hun nieuwbouwproject in aanmerking komt voor de Rabo GroenHypotheek. Zie hier voor meer informatie over de Groenverklaring.