Argenta: Buitenlandse hypotheekbanken blijven weg

13 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het kan nog geruime tijd, wellicht jaren duren, voordat er weer meerdere buitenlandse banken aanwezig zullen zijn op de Nederlandse hypotheekmarkt zegt Marc de Moor. Hij is directievoorzitter van de Nederlandse tak van de Belgische bank Argenta. Dat is de enige buitenlandse hypotheekverstrekker die in Nederland is gebleven tijdens de crisis. Al de andere buitenlandse hypotheekverstrekkers hebben ons land verlaten als gevolg van de economische crisis.

Argenta - Hypotheken

Dat is jammer omdat er op de Nederlandse hypotheekmarkt grote behoefte is aan meer concurrentie. Het ontbreken hiervan blijkt nadelig te zijn voor de Nederlandse consument die op zoek is naar een hypotheek.

Hoewel het door nieuwe en extra regelgeving wel wat moeilijker lijkt om op de Nederlandse hypotheekmarkt te participeren is de afwezigheid van buitenlandse hypotheekverstrekkers niet te wijten aan het functioneren van de Nederlandse markt zelf. Volgens De Moor ligt dat aan de grote en verplichte transformatie van de gehele bankensector. Door de ontwikkelingen en de regelgeving van Basel III worden er hogere eisen gesteld aan liquiditeit, kapitaal en maximale hefboom. Om aan de nieuwe eisen te voldoen zijn banken nog jaren bezig. Hierdoor is er nu onvoldoende gelegenheid om de buitenlandse markt te betreden. Momenteel heeft de thuismarkt dan ook alle prioriteit.