IG&H verwacht slagveld onder hypotheekadviseurs

01 november 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hypotheekadviseurs verkeren in zeer zwaar weer. Zo is de pool van verdiensten voor hypotheekadviseurs gedaald van €890 miljoen in 2010 tot €670 miljoen in 2012. En in de komende drie jaar zal de omzet van de hypotheekadviesmarkt verder kelderen tot rond de €400 miljoen. Dat staat gelijk aan een daling van maar liefst 60% in vijf jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van IG&H Consulting & Interim. Door deze desastreuze ontwikkeling op de hypotheekadviesmarkt zullen veel hypotheekadviseurs de komende crisisjaren niet overleven.

De grote krimp in de hypotheekadviesmarkt wordt met name veroorzaakt door drie factoren: forse krimp op de woningmarkt, het wegvallen van provisie-inkomsten en sterk gedaald consumentenvertrouwen.

IG&H - Hypotheekmarkt

Woningmarkt stagneert
De verwachting is dat de woningmarkt - de belangrijkste aanjager van de vraag naar hypotheekadvies - de komende jaren op of rond het nu bereikte dieptepunt zal blijven steken. In een onderzoek van het adviesbureau onder 225 hypothekenprofessionals gaf 94% van de respondenten aan voor 2013 een verdere daling van de huizenprijzen te verwachten. Vorig jaar waarschuwde Matthijs Mons, Partner bij IG&H Consulting & Interim, al dat de woningmarkt zich in een diepe crisis bevindt.

Provisieverbod nadert
Naast de sterk gedaalde inkomsten zet het aanstaande provisieverbod (BGFO3) de advieswereld verder op z'n kop. Klanten krijgen de rekening straks expliciet gepresenteerd, terwijl ze zich nu veelal onbewust zijn van de kosten voor advies. Uit een recente enquete van het consultancykantoor kwam naar voren dat meer dan 60% van de consumenten en bedrijven die het afgelopen jaar een financieel product hebben aangeschaft nog altijd denken dat financieel advies gratis is. Vanaf januari kunnen adviseurs zich niet langer ‘verschuilen’ achter de producten die ze adviseren, maar zullen ze zichzelf in de markt moeten zetten. Grote voordeel van het provisieverbod is dat het zal leiden tot verhoogde concurrentie, met als gevolg dat de hypotheekadvieskosten zullen dalen van de huidige €3,000 naar €1,750 gemiddeld.