ASN Bank wint Good Practice Award voor klimaataanpak

18 november 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De klimaataanpak van ASN Bank – de bank wil in 2030 klimaatneutraal zijn – is beloond met de Good Practice Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die op innovatieve wijze de uitstoot van broeikasgassen in hun waardeketen verminderen.

Het Duitse Carbon Disclosure Project, Wereld Natuur Fonds en Ecofys reiken jaarlijks de Good Practice Award uit. De Good Practice Award is in het leven groepen om de uitstoot van broeikasgassen die samenhangt met de waardeketen van bedrijven terug te brengen door het erkennen en stimuleren van relevante, effectieve en innovatieve oplossingen voor dit probleem.

“Het is lastig inzicht te krijgen in de omvang van de uitstoot in de waardeketen, en om deze uitstoot terug te dringen”, aldus de initiatiefnemers. Dat komt doordat de broeikasgassen in de waardeketen, ook wel scope 3-emissie genoemd, zaak zo’n duizend keer groter is dan de directe emissies (scope 1) en indirecte emissies (scope 2). “Daarom is het veel effectiever om de scope 3-uitstoot aan te pakken. Tegelijkertijd is dat ook veel lastiger.”


 

Eerder deze maand werden de Good Practice Awards van 2016 uitgereikt. ASN Bank ontving de prijs in de categorie ‘Investeringen’ voor zijn methodiek om de impact van onze beleggingen en financieringen op het klimaat te meten en terug te dringen. In het geval van de bank bestaan de scope 3-emissies van ASN Bank uit de uitstoot van de bedrijven en landen waarin de bank belegt of die door de bank gefinancierd worden. “We willen in 2030 netto klimaatneutraal zijn met al onze financieringen en beleggingen. Dat betekent dat al onze financieringen en beleggingen samen er verantwoordelijk voor zijn dat er evenveel broeikasgas wordt voorkomen als uitgestoten”, licht de bank zijn ambitie toe.

Om dit te realiseren steekt de bank minder geld in activiteiten die broeikasgassen uitstoten en investeert meer in duurzame energie en energiebesparing. Ook staat de ASN Bank ervoor open om zijn kennis op het gebied van klimaatneutraliteit te delen met anderen en brengt de bank het onderwerp regelmatig in de aandacht bij verschillende media.