Banken lanceren identificatiedienst iDIN

14 november 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse banken en Betaalvereniging Nederland hebben gezamenlijk een nieuwe dienst gelanceerd voor winkels, overheidsinstellingen en verzekeraars. iDIN is een nieuwe vorm van iDEAL die consumenten in staat stelt om zich te identificeren via de persoonlijke gegevens bij hun bank. Daarmee is iDIN een concurrent van DigiD, de identificatiedienst van de overheid.

De nieuw gelanceerde dienst van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse banken, genaamd iDIN, maakt het mogelijk voor consumenten om in te loggen bij winkels, verzekeraars en overheidsinstellingen met hun bankgegevens. iDIN maakt gebruik van dezelfde technologie als online betaaldienst iDEAL, maar dan voor het versturen van persoonsgegevens in plaats van een betaling. Zo hoeven consumenten minder vaak hun persoonlijke gegevens in te voeren bij het doen van aankopen of bij het inloggen bij hun verzekeraar of een overheidsinstelling.

De nieuwe identificatie- en inlogdienst werd het afgelopen jaar uitvoerig getest in de vorm van pilots bij onder meer de Belastingdienst, zorgverzekeraar ONVZ, telecomaanbieder Youfone en hypotheek-verstrekker Florius. Consumenten maken gebruik van de gebruikelijke inlogmiddelen van hun bank, zoals de e.dentifier van ABN AMRO, de Digipas van SNS, TAN-codes bij ING of de Random Reader van Rabobank, waardoor zij niet langer aparte toegangscodes en wachtwoorden hoeven aan te vragen en te onthouden. De identificatie via bankgegevens is mogelijk doordat banken voor het openen van een rekening de identiteit van de klant grondig moeten checken.

Volgens Betaalvereniging Nederland behouden consumenten bij de nieuwe dienst veel controle over welke gegevens zij wel en niet delen met organisaties. Acceptanten van iDIN – de dienst werkt net als iDEAL met een licentiemodel – krijgen daarbij nooit inzicht in de financiële gegevens van klanten. Wel krijgen de banken inzicht op welke sites de klant inlogt, maar zij mogen deze data nooit voor commerciële doeleinden gebruiken.

DigiD
Met iDIN gaan de banken en Betaalvereniging Nederland de concurrentie aan met DigiD, het identificatieplatform voor het overheidsdomein. De overheid werkt zelf ook aan de ontwikkeling van een nieuw platform – in samenwerking met het bedrijfsleven (o.a. KPN) wordt Idensys ontwikkeld.