Stichting Oversluitclaim: Banken belazeren met boeterente

13 september 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Banken hebben hypotheekklanten de afgelopen jaren veel te hoge overstapboetes laten betalen, als zij wilden wisselen van hypotheekaanbieder. Dat stelt Michiel Lensink van IkbenFrits.nl en oprichter van Oversluitclaim, de stichting die een juridische procedure zal gaan starten tegen banken wegens de te hoge oversluitboetes. Lensink roept gedupeerde woningbezitters met een hypotheek op zich hiervoor aan te melden.

Als een hypotheekklant overstapt naar een andere hypotheekaanbieder, hebben banken het recht om de schade aan verloren hypotheekrente te verhalen op de klant. Volgens de Nederlandse wet mogen banken geen hogere vergoeding vragen dan de werkelijk geleden schade.

Daarnaast is sinds juli van dit jaar een Europese richtlijn van toepassing die expliciet vermeldt dat deze boetes beperkt moeten zijn tot de schade van de bank. “Toch berekenen banken al tientallen jaren op incorrecte manier de oversluitboete, waarbij ze keuzes maken in het voordeel van de bank”, zegt Michiel Lensink, oprichter van online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl* en initiatiefnemer van Stichting Oversluitclaim**.

Te hoge boetes bij oversluiten

Te hoge boetes
Volgens Lensink hanteren banken veel hogere boetes dan wettelijk is toegestaan: uit berekening van Oversluitclaim blijkt dat de gemiddelde overstapboete per klant gemiddeld 15% te hoog is. Dit komt neer op €3.447 per hypotheek. “Door onderzoek onder bijna 13.000 hypotheekdossiers kwamen we erachter dat het niet om enkele gevallen gaat, maar dat er echt structureel veel te hoge boetetarieven in rekening worden gebracht.” In totaal is er in de afgelopen twintig jaar bijna €5 miljard teveel geïnd door de banken. “Om nog te zwijgen over hypotheekbezitters die hadden kunnen oversluiten, maar dat niet hebben gedaan wegens de hoge kosten.” Volgens Lensink hanteren vrijwel alle banken de te hoge boetes en hebben ze dit met elkaar afgestemd.

Oversluitclaim zoekt woningeigenaren met een hypotheek die hun schade vergoed willen zien en zich achter de claim scharen. Hiervoor komt iedereen met een hypotheek of die vroeger een hypotheek heeft gehad in aanmerking. “Niet alleen mensen die een oversluitboete hebben betaald zijn benadeeld, maar ook de mensen met een hypotheek die niet zijn overgestapt omdat dat niet gunstig was. Voor de meesten van hen zou overstappen wel gunstig zijn geweest als de boeterente niet veel te hoog zou zijn geweest.” Oversluitclaim zal voor iedereen die zich aanmeldt een schadevergoeding en eerlijke voorwaarden in de toekomst eisen.

* Oversluitclaim is een initiatief van Ikbenfrits.nl. Het online adviesbedrijf stelt dat banken ondoorzichtig zijn en klanten vaak niet goed informeren. Het doel van Oversluitclaim is er voor te zorgen dat haar deelnemers alle schade die zij hebben geleden als gevolg van de te hoge boeterente vergoed krijgen. Daarnaast wil ze banken verplichten in het vervolg lage oversluitboetes te berekenen aan hun huidige klanten.

** Ikbenfrits.nl is een virtuele hypotheekadviseur. Sinds 2015 maakt Ikbenfrits.nl online tools die gratis inzichtelijk maken of huiseigenaren kunnen besparen op hun hypotheek, bijvoorbeeld door de huidige hypotheek aan te passen of door oversluiten naar een andere aanbieder. Ikbenfrits.nl is aangesloten bij de AFM.