Zzp’ers bankieren het liefst bij Knab

05 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Meer dan een kwart (28%) van de zzp’ers regelt zijn zakelijke financiën bij Knab. Het is één van de uitkomsten uit onderzoek van ZZP Barometer. Hiermee haalt het de Rabobank (25%) in als meest favoriete bank voor zakelijke bankieren. Het is voor Knab de eerste keer in het nog jonge bestaan van de bank dat het deze eer ten deel valt.

Nederland kent momenteel zo’n 1,2 miljoen zzp’ers en daarmee vormen zij een belangrijke en interessante doelgroep voor banken. Hoewel 40% van de zzp’ers geen zakelijke rekening heeft, maakt 60% van hen wel duidelijk onderscheid tussen privé en zakelijke financiën. De afgelopen jaren is Rabobank steevast de populairste bank geweest onder zzp’ers, maar dit jaar neemt Knab - onderdeel van Aegon - die positie over. Van de 975 respondenten in het onderzoek geeft 28% aan te bankieren via Knab.

Volgens Knab CEO Robbert Bakker komt het succes door een aantal factoren: “Sinds de introductie van ons zakelijk pakket in 2014 blijft de aanwas van nieuwe zzp’ers elk jaar groeien. Dat we nu al de populairste bank zijn onder zzp’ers komt door een combinatie van lage kosten, de eenvoud van volledig online bankieren en de kwaliteit van onze service.”

Zzp’ers bankieren het liefst bij Knab

Waar de hoge posities van Rabobank en ING prima te verklaren zijn vanuit hun grootte en vanuit historisch perspectief is Knab een vreemde eend in de bijt. De bank bestaat pas sinds 2012 en heeft het in slechts zes jaar tijd van niets naar de eerste plaats geschopt, in ieder geval in dit onderzoek onder zzp’ers. Naast de redenen die CEO Bakker al noemde, heeft dit ook te maken met de overstapservice die Knab biedt.

Overstapservice

De overstapservice is een gezamenlijk initiatief dat de Nederlandse banken enkele jaren terug opgezet hebben. Het moest zorgen voor meer beweging van consumenten en de angst die hen ervan weerhield om over te stappen weg te nemen. Uit het onderzoek komt naar voren dat zzp’ers die overstapservice in toenemende mate weten te vinden. Waar in 2015 49% van de respondenten aangaf niet te weten van iets als een overstapservice, is dit in 2018 gedaald naar 30%. Ook het vertrouwen in de overstapservice - een cruciaal punt, want niemand wil nadenken over het kwijtraken van zijn financiële gegevens - is toegenomen.