ABN AMRO in top 10 female board index 2016

07 september 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het percentage vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van ABN AMRO is het afgelopen jaar met 2,2 procentpunt gestegen naar 30,8%. Daarmee staat de grootbank op de negende plek in de Dutch Female Board Index 2016 van businessschool TIAS, een lijst die het aandeel vrouwen in de top van Euronext-bedrijven in kaart brengt.

De aandacht voor diversiteit in de top van het Nederlandse bedrijfsleven neemt toe. Om de status van de inclusie van vrouwen in raden van bestuur en van commissarissen van Euronext bedrijven in kaart te brengen heeft businessschool TIAS voor het negende jaar op rij de Nederlandse ‘Female Board Index’ opgesteld. Alle 83 bedrijven die genoteerd zijn aan de Euronext Amsterdam zijn meegenomen in het onderzoek.Uit het onderzoek blijkt dat ten opzichte van vorig jaar over de hele linie het aantal vrouwelijke bestuurders is teruggelopen, in plaats van een verwachte stijging. Van de 212 bestuurders zijn er 15 vrouw – een aandeel van 7,1%. In 2015 waren er nog 17 vrouwelijke bestuurders. Het aantal vrouwelijke commissarissen is daarentegen wel gestegen – van 21,3% naar 23,1% (102 van de 441). Ruim een derde (33,8%) van de nieuw benoemde commissarissen in 2016 is een vrouw.

Als de aandelen vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen van de Euronext-bedrijven vergeleken worden, dan staat slechts één bank in de top 10 van de Index. ABN AMRO heeft sinds 2015 zijn vrouwelijke top weten uit te breiden van een aandeel van 28,6% naar 30,8%. In 2016 heeft de grootbank Frederieke Leeflang benoemd als commissaris, naast Roobeek en Zoutendijk de derde vrouwelijke commissaris. Bovendien is ABN AMRO de enige bank met een vrouwelijke bestuurder, Caroline Princen, die zich daarnaast als voorzitter van de Commissie Monitoring Talent naar de Top inzet voor m/v diversiteit in het bedrijfsleven.

Van de overige beursgenoteerde banken staan Binckbank, KAS Bank en ING op een gedeeld achttiende plek, samen met TomTom, Randstad en SBM Offshore. Elk van deze bedrijven heeft 25% vrouwen in hun bestuur en raad van commissarissen. Voor Binckbank betekent dat een flinke daling in de lijst – in 2015 stond de broker nog met 33,3% vrouwen op de zesde plek in de Index. KAS Bank vertoont daarentegen een flinke stijging van zeven plekken. ING stond in 2015 nog op de 16e plek, twee plaatsen hoger, maar er is niets veranderd aan het percentage vrouwen bij de grootbank.

Van de aan de Euronext genoteerde banken scoort Van Lanschot het minst hoog. Ondanks een uitbreiding van het aandeel vrouwen van 20% naar 22,2% staat de private bank op een gedeeld 28e plek met Gemalto, BAM en NN Group.