DNB: Beschikbaarheid betaalmogelijkheden in Nederland hoog

10 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van betalen via internet, mobiel, debit card en iDEAL in Nederland is hoog. Dat blijkt uit regelmatig onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland. De hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de betaalketens is mede te danken aan de lessen die zijn getrokken uit storingen en calamiteiten van een aantal jaren terug. DNB en de Betaalvereniging laten in een animatie zien dat de betaalketens complex zijn maar dat alle partijen samenwerken om deze ketens robuust en veilig te houden.

Betaalketen

Tegenwoordig vinden we het logisch dat we overal en op allerlei manieren kunnen betalen. Pinnen, iDEAL, internetbankieren, contactloos betalen.

Nog niet zo lang geleden was geld overboeken een overzichtelijke gebeurtenis. Er waren maar een paar partijen betrokkenen in de zogenoemde ‘betaalketens’. En een transactie kon rustig enkele dagen duren. Tegenwoordig zijn er vaak veel meer partijen betrokken. En gaat de verwerking vliegensvlug! Alle partijen moeten goed samenwerken om transacties veilig en snel te laten verlopen. Zo werken bij iDEAL- en pinbetalingen onder andere banken, betaalinstellingen, telecomproviders en winkeliers samen om te zorgen dat de betaling goed verloopt.

Samenwerking

Storingen in de diverse, complexe, betaalketens zijn nooit helemaal uit te sluiten. Zeker niet in die delen van betaalketens waar vele partijen betrokken zijn. Dat de beschikbaarheid desondanks hoog ligt, is te danken aan de voortdurende samenwerking van de verschillende partijen die het mogelijk maken dat consumenten veilig en makkelijk kunnen betalen.

Onder meer door gestructureerd overleg, waarin zorgen én best practices worden gedeeld, maar ook door scherp toezicht gecombineerd met voorlichting over bijvoorbeeld business continuity, zijn grote verstoringen, zoals in 2013, recent niet meer voorgekomen. Uit regelmatig onderzoek – door zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de Betaalvereniging Nederland – blijkt dat de inspanningen samen met alle betrokken partijen hun vruchten afwerpen.

Beschikbaarheid mobiel bankieren

Door de steeds verdergaande ontwikkeling van de maatschappij naar een 24-uurs economie worden echter ook aan de betaalketens steeds hogere eisen gesteld. Dat betekent dat deze inspanningen continue inspanningen zijn.