KPMG: Handel in leningen bereikt recordbedrag

18 februari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In 2015 hebben Europese banken voor een recordbedrag aan leningportefeuilles verkocht. Dat blijkt uit recent onderzoek van KPMG Corporate Finance. In totaal wisselde ruim €100 miljard aan hypothecaire leningen van eigenaar. “En het ziet er niet naar uit dat het tempo waarin leningportefeuilles worden verhandeld zal afnemen”, aldus KPMG CF partner Erik Rood.

Noodzakelijke balansverlichtingen bij Europese banken hebben het afgelopen jaar voor een recordbedrag aan verkochte hypothecaire leningen gezorgd. Uit het onderzoeksrapport ‘European Debt Sales’ van KPMG blijkt dat in 2015 voor ruim €100 miljard aan leningportefeuilles is verhandeld. Vanwege nieuwe wet en regelgeving en de verplichte kapitaalbuffers die banken moeten aanhouden voor hun kredietportefeuilles werden het afgelopen jaar belangrijke delen daarvan van de hand gedaan.

KPMG Nederland

Vooral in het Verenigd Koninkrijk liepen de verkopen hoog op, met ruim €35 miljard aan verkochte leningportefeuilles. De grootste transactie was die tussen UK Asset Resolution en Cerberus Capital Management – met €18 miljard bijna de helft van het totaalbedrag in de UK. Cerberus nam ook in Nederland zakelijke vastgoedleningen over, van private bank Van Lanschot. In Ierland eindigde het totaalbedrag op €25 miljard.

Belangstelling
“De belangstelling van investeerders om leningportefeuilles van Europese banken over te nemen is groot”, aldus Erik Rood, partner bij KPMG Corporate Finance. “En de interesse blijft groeien. Het nieuwe jaar is maar net begonnen en nu al zit voor een bedrag van € 44 miljard aan transacties in de pijplijn. En het ziet er niet naar uit dat het tempo waarin leningportefeuilles worden verhandeld zal afnemen.”

Wel ziet Rood een verschuiving in de markten waar investeerders belangstelling in tonen: “De hevige competitie tussen kopers van leningportefeuilles in het Verenigd Koninkrijk en Ierland leidt er echter toe dat investeerders hun aandacht in toenemende mate op andere markten richten. Herstellende economieën van Spanje en Italië zien de belangstelling van kopers en investeerders voor hun leningportefeuilles verder groeien. De Spaanse banken verkochten vorig jaar voor een bedrag van € 15,8 miljard aan portefeuilles, de Italiaanse banken deden voor een bedrag van € 13,3 miljard portefeuilles van de hand.”

Zuid-Europa staat dit jaar nog een nieuwe toename in verkoop van leningportefeuilles te wachten, namelijk in Griekenland. Griekse banken zetten zich samen met de overheid in voor het herstel van de bankensector. “Deze inspanningen zullen ertoe leiden dat de verkoop van leningportefeuilles in het zuiden van Europa flink zal toenemen, een deel van Europa waar veel Griekse banken actief zijn. Als gevolg van de toenemende behoefte van Griekse bedrijven aan aanvullende financiering en een aantal juridische wijzigingen die het afwikkelen van leningportefeuilles eenvoudiger maakt, is de verwachting dat Griekse banken aansluiting zullen zoeken met buitenlandse aanbieders om de balans van de bank te kunnen stabiliseren.”

Nederland
“We zien een groeiende interesse voor de Nederlandse markt, vooral vanwege een duidelijk juridisch kader voor uitwinningsprocedures”, vertelt Rood. In Nederland hebben banken de afgelopen maanden afscheid genomen van delen van hun leningportefeuilles, een stap die volgens Rood te maken heeft met de Asset Quality Review van 2014. Rood voegt toe: “En gezien de belangstelling van beleggers zullen de komende maanden meer leningen van eigenaar veranderen. Hierbij gaat het vooral om woninghypotheken en leningen voor commercieel vastgoed. Nieuwe regelgeving, zoals IFRS 9, en de grotere kapitaalbuffers die banken als gevolg van Basel IV moeten aanhouden, spelen hierbij een rol.”