Van Lanschot verkoopt deel zakelijke vastgoedleningen

07 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van Lanschot heeft een akkoord bereikt met Cerberus Capital Management, een wereldwijde private investeringsmaatschappij, voor de verkoop van een deel van zijn zakelijke vastgoedleningenportefeuille. De niet-presterende vastgoedleningen die worden overgenomen hebben een nominale waarde van meer dan €400 miljoen, en zullen naar verwachting in het derde kwartaal van 2015 aan Cerberus worden overgedragen.

In 2013 kondigde Van Lanschot, Nederland’s oudste onafhankelijke bank, een stevige reorganisatie aan. De private bank zag zich gedwongen fors af te schrijven op de overgenomen activiteiten van CenE Bankiers en Kempen & Co., als gevolg van aanhoudende economische malaise. De bank besloot als onderdeel van de reorganisatie om zich meer te richten op zijn kernactiviteiten door te starten met de afbouw van zijn zakelijke kredietportefeuille van toen €4,4 miljard.

Cerberus

Vastgoedleningen transactie
Afgelopen donderdag maakte Van Lanschot in een persbericht bekend een grote stap te hebben gemaakt in de afbouw van zijn zakelijke kredietportefeuille – die eind 2014 nog zo’n €3,1 miljard bedroeg. De private bank heeft een overeenkomst bereikt met een dochter van Cerberus Capital Management over de verkoop van een deel van de portefeuille met zakelijke vastgoedleningen. Ruim €400 miljoen aan niet presterende vastgoedleningen worden naar verwachting in Q3 2015 overgedragen aan Cerberus.

Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot, over de transactie: “Dit is een volgende stap in de uitvoering van onze wealth managementstrategie. Onze focus is gericht op activiteiten die bijdragen aan het behoud en de opbouw van vermogen voor particuliere en institutionele klanten. Met deze transactie maken we gebruik van de huidige belangstelling van marktpartijen, die concurrerende biedingen hebben gedaan. We zijn verheugd dat we een ervaren en betrouwbare partij hebben gevonden die professioneel om zal gaan met de portefeuille.”

Karl Guha

Cerberus Capital Management is een van de wereldwijde leiders op het gebied van private investments. Wereldwijd beheert de investeringsmaatschappij meer dan $25 miljard vanuit zijn hoofdkantoor in New York en branches in de VS, Europa en Azië.

Risicoprofiel
De verkoop van de risicogewogen activia leidt tot een aanzienlijke verbetering van het risicoprofiel van de zakelijke kredietportefeuille van Van Lanschot en zal een positief effect hebben op het niveau van de kredietvoorzieningen. De transactie zorgt naar verwachting voor een reductie van het impaired ratio - de verhouding tussen onvolwaardige kredieten en het uitstaande kredietvolume – van meer dan 2,5 procentpunt ten opzichte van de 5,8% aan het einde van 2014. Van Lanschot neemt voor deze transactie, die een marginaal positief effect zal hebben op de kernkapitaalpositie, een eenmalige brutolast van circa € 23 miljoen in de tweede helft van 2015.