Van Lanschot vergroot voetafdruk door overname Hof Hoorneman

18 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Private bank Van Lanschot Kempen neemt Hof Hoorneman Bankiers over. Zonder een prijs te noemen meldt Van Lanschot dat zij alle aandelen van Hof Hoorneman overneemt. In totaal vloeit ook zo’n €1,9 miljard aan beheerd vermogen binnen. 

Consolidatie is voor private banks al enkele jaren op rij het antwoord op de vraag hoe te overleven. Schaalvergroting is nodig om efficiënt te kunnen opereren in een wereld waarin het lastig blijkt om tot organische groei te komen. Die ontwikkeling vindt zowel nationaal als internationaal plaats. Van Lanschot zelf kan erover meepraten, na eerdere overnames van Staalbankiers en een deel Nederlandse activiteiten van UBS

Met de overname van Hof Hoorneman Bankiers – dat vorig jaar nog een nieuwe app voor vermogensbeheer introduceerde – verstevigt Van Lanschot zijn private banking-positie verder. De kernactiviteiten private banking, online vermogensbeheer en settlement only-diensten passen perfect bij het profiel van de Bossche partij. 

“We zijn zeer enthousiast over deze overname, die uitstekend past in onze groeistrategie. Hof Hoorneman Bankiers heeft een onderscheidende positionering in de markt en biedt een goede fit qua klantenmix, beleggingsbeleid, bedrijfscultuur en persoonlijke klantbenadering”, legt Van Lanschot-CEO Karl Guha uit. Hij benoemt tevens het belang van consolidatie. “Er zijn aanzienlijke schaalvoordelen te realiseren, waarbij ruimte is voor verdere groei. De klanten krijgen via hun huidige vertrouwde Hof Hoorneman Bankiers-banker toegang tot een breder producten- en dienstenpakket voor het behoud en opbouw van hun vermogen.”

Volgens Hof Hoorneman is de overname goed voor iedereen. Jaco Aardoom, directeur Hof Hoorneman Bankiers: “De activiteiten van Hof Hoorneman Bankiers hebben een logische en natuurlijke aansluiting met Van Lanschot Kempen, waardoor ik verwacht dat we onze klanten een heel soepele overgang kunnen bieden.Bovendien biedt Van Lanschot Kempen hen een breder product- en dienstenpakket zoals beleggingsadvies, financiële planning en hypotheken. Wij zijn ervan overtuigd dat deze beslissing in het belang is van zowel onze klanten als van onze collega’s. Zij krijgen de kans zich aan te sluiten bij een grotere gespecialiseerde private bankingspeler. Dat biedt volop kansen voor hun verdere ontwikkeling.”

De onderhandelingen tussen Van Lanschot en Hof Hoorneman Bankiers zijn afgerond, wel is het nog wachten op toestemming van de toezichthouder, al is dat meestal een formaliteit. Van Lanschot geeft aan dat de overname slechts een beperkte invloed heeft op de kapitaalbuffers. 

Lees ook:
Consolidatie in vermogensbeheer ruimt middenpartijen uit de weg