Van Lanschot neemt wealth managementactiviteiten UBS Nederland over

08 juni 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

Van Lanschot Kempen heeft de Nederlandse wealth managementtak van UBS overgenomen. Dat maakten de banken eerder deze week bekend. De private bank haalt met de overname circa €2,6 miljard aan beheerd vermogen en ruim 35 wealth management professionals aan boord, evenals nieuwe producten en diensten vanuit UBS.

UBS is met zo’n 60.000 werknemers in 50 landen wereldwijd een van de grotere spelers in het wereldwijde financiële dienstverleningslandschap. De van oorsprong Zwitserse bank – anno 2017 is nog steeds 36% van het personeel van de bank werkzaam in Zwitserland – belegt wereldwijd zo’n €1,6 biljoen voor vermogende klanten en is daarmee de marktleider in de wereldwijde vermogensbeheermarkt. In Nederland is UBS actief met producten en diensten op het gebied van wealth management (vermogensbeheer vanaf €5 miljoen), institutioneel vermogensbeheer en investment banking. 

Wealth management naar Van Lanschot Kempen

In een gezamenlijk persbericht hebben Van Lanschot Kempen en UBS bekend dat eerstgenoemde de wealth management-activiteiten van UBS in Nederland heeft overgenomen. Met de overname – waar Van Lanschot Kempen zo’n €28 miljoen voor neerlegt – neemt de Nederlandse private bank de klantrelaties en 37 wealth managementprofessionals van de Zwitserse bank over. In totaal gaat het om een beheerd vermogen van circa €2,6 miljard*. Pieter de Gelder, Directeur van UBS Nederland, wordt als onderdeel van de overname bij Van Lanschot Kempen aangesteld om samen met Philippe Mol leiding te geven aan de Private Office. De Gelder werkte in het verleden al eerder voor Van Lanschot.

Van Lanschot neemt wealth management activiteiten van UBS Nederland over

Naast een uitbreiding van het beheerd vermogen – waarmee Van Lanschot Kempen op een totaal beheerd vermogen van circa €22 miljard uitkomt – en van zijn teams, maken ook de producten en diensten van de Nederlandse UBS-tak onderdeel uit van de transactie. Na afronding van de acquisitie – die naar verwachting in het derde kwartaal van 2017 wordt voltooid – zullen de twee banken een samenwerkingsovereenkomst aangaan die Van Lanschot Kempen toestemming geeft om geselecteerde UBS diensten en producten en UBS wealth management research aan te bieden aan haar klanten. 

Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Kempen, vertelt over de overname: “We zijn zeer verheugd met deze overname, die onze positionering en ons profiel aanzienlijk verbreedt in het topsegment van de private banking markt. De combinatie van de activiteiten van UBS met onze eigen Private Banking-propositie voor dit segment, ondersteund door de institutionele expertise van Kempen Capital Management, resulteert in een uniek aanbod voor family offices, verenigingen & stichtingen en zeer vermogende particulieren.”

René Mottas, Hoofd Wealth Management Benelux bij UBS, in een reactie op de overname: “We hebben in Van Lanschot Kempen een leidende Nederlandse wealth manager gevonden voor de advisering en begeleiding van de klanten van UBS Nederland. UBS blijft toegewijd aan de Nederlandse offshore wealth managementmarkt, en wij zullen ook in de toekomst onze cross-border klanten blijven bedienen vanuit de key hubs in Luxemburg en Zwitserland. Onze investment banking- en asset management-activiteiten in Nederland worden niet geraakt door deze transactie.”

* Wealth management klanten van UBS hebben zelf de keuze of zij de overstap willen maken naar Van Lanschot Kempen. Zowel het beheerd vermogen dat overgaat als het totale overnamebedrag zijn afhankelijk van hoeveel klanten ervoor kiezen om mee te verhuizen naar de private bank uit Den Bosch.