Van Lanschot zet in op kernactiviteit en lagere kosten

15 mei 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Van Lanschot gaat opnieuw stevig reorganiseren. De aanhoudende economische malaise dwingt de private bank forse afschrijvingen te nemen op de activiteiten van de overgenomen CenE Bankiers en Kempen & Co. In de benodigde strategische review staat de terugkeer naar een helder profiel als vermogensbeheerder voor particulieren, de kern van een private bank, centraal. Als gevolg van de reorganisatie zullen naar verwachting dit jaar en volgend jaar in totaal 250 banen verdwijnen. 

Forse afschrijvingen op overgenomen activiteiten dwingt tot actie

Van Lanschot maakte vorig jaar een verlies van €155,4 miljoen. Dat kwam voor een groot deel door eerder aangekondigde afschrijvingen van €121,7 miljoen op de in 2004 overgenomen zakelijke bankactiviteiten van CenE Bankiers en een deel van de activiteiten van Kempen & Co, dat in 2006 werd overgenomen. Door de langdurige economische crisis is de waarde van deze overgenomen activiteiten verminderd. Tegelijkertijd was Van Lanschot in 2012 bijna €36 miljoen kwijt aan reorganisatiekosten.

Terugkeer naar de kern van private banking centraal in strategische review

De aangekondigde reorganisatie voor 2013 -2014 maakt deel uit van de strategische keuze die bestuursvoorzitter Karl Guha maakt onder het motto ‘focus, vereenvoudiging en groei’. De bank moet het productaanbod, de organisatie en de IT-structuur vereenvoudigen. Guha dringt hier al vanaf zijn aantreden als topman op aan.

Van Lanschot

Van Lanschot kiest in zijn nieuwe strategie voor een meer helder profiel als vermogensbeheerder voor particulieren. “We zien volop mogelijkheden voor groei van deze kernactiviteiten” zegt topman Guha. Het Financieele Dagblad meldt dat Van Lanschot de vermogenstoets van €250.000 vrij belegbaar vermogen voor klanten schrapt. “We zien op alle vermogensniveaus uitstekende mogelijkheden om onze expertise en ervaring toegankelijk te maken voor verschillende klantgroepen” aldus bestuursvoorzitter Karl Guha.  

De bank zal de zakelijke kredietportefeuille van €4,4 miljard gaan afbouwen. Bestaande leningen zullen worden afbetaald en er worden geen nieuwe verstrekt aan klanten die niet voldoen aan het opnieuw geformuleerde profiel van de bank. Van Lanschot wil daarmee weer volledig een private bank worden. In een toelichting op de plannen benadrukte Guha dat er geen sprake is van uitverkoop van de kredietportefeuille.

Structurele kostenverlaging en verhoging rendement, maar ook reductie van arbeidsplaatsen

Van Lanschot verwacht door deze ingreep het kostenniveau van €409 miljoen in 2012 te verlagen naar een kostenniveau van €340 miljoen in 2017. De kernkapitaalratio (core tier 1) moet in 2017 van de huidige 11% zijn gestegen naar 15%. Het rendement op het eigen vermogen moet tussen de 10 en 12% komen te liggen. De efficiencyratio moet worden verbeterd en moet tussen de 60 en 65% komen te liggen.

In januari 2012 werd al een reductie van het aantal arbeidsplaatsen met 10 tot 15% aangekondigd. Deze al lopende reorganisatie zal naar verwachting eind dit jaar worden afgerond. Daar komt deze nieuwe reorganisatie nog eens bovenop. Als gevolg van de reorganisatie zullen naar verwachting dit jaar en volgend jaar nog in totaal 250 banen extra verdwijnen Eind 2012 telde de bank 1862 voltijdbanen.