HSBC hoofdkantoor blijft in Londen, ook bij Brexit

16 februari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

HSBC heeft op basis van een review besloten om zijn hoofdkantoor in Londen te houden. Kans op een Brexit en strengere regelgeving maakten dat de bank betwijfelde of zij haar hoofdkantoor in Groot-Brittannië moest houden, of deze beter kon verplaatsen naar haar voormalige vestigingsplek in Hongkong. Hoewel de verhuizing naar Azië van de kaart is, heeft de bank wel laten weten dat in het geval van een Brexit mogelijk 1.000 investment bankers verhuisd worden naar Parijs.

In april 2015 kondigde HSBC aan dat de bank een heroverweging aan het maken was om het hoofdkantoor in Londen te houden of niet. Kort daarvoor bleek uit een analyse van de bank over de situatie in Europa dat er een kans bestond dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal stappen – ook wel Brexit* genoemd. Ook zouden strengere wet- en regelgeving het mogelijk aantrekkelijker maken om het hoofdkantoor te verhuizen naar een ander land. Hierbij lag de voorkeur op voormalige vestigingsplaats Hongkong, aangezien HSBC het grootste deel van zijn geld in Azië verdiend.

HSBC

Londen blijft thuisbasis
Ondanks de voorziene dreigingen heeft het bestuur van HSBC unaniem besloten dat het hoofdkantoor van de bank in Londen blijft. Londen zou in de review de “beste uitkomst bieden voor zowel klanten als aandeelhouders”, aldus de bank in een persbericht. De beslissing wordt ook wel gezien als een teken dat HSBC vertrouwen heeft in de UK. Volgens HSBC is Londen ideaal gepositioneerd als thuisbasis voor een wereldwijde financiële instellingen zoals HSBC”, mede vanwege het “internationaal gerespecteerde wetgevings- en rechtssysteem” in de UK.

Parijs
Hoewel een Brexit volgens de bank weinig effect zal hebben op het moederbedrijf van HSBC, kan dit wel van invloed zijn op de wholesale banking tak. Om die reden is gekeken naar de mogelijkheid om een deel van de investment bankers in geval van een Brexit over te brengen naar de HSBC-vestiging in Parijs. Stuart Gulliver, CEO van HSBC, zei onlangs tegenover Sky News: “We hebben 5.000 man in global banking en markets – HSBC’s investment bank – in Londen en ik kan mij voorstellen dat rond de 20% daarvan naar Parijs verplaatst zal worden.” Douglas Flint, bestuurder bij de bank, zei tegenover BCC dat hoewel voor HSBC het beter zou zijn als de UK in de EU blijft, er in het geval van een ‘nee’ op het referendum, er “mensen verplaatst zullen worden tussen Londen en Parijs.”

* Mogelijk wordt in juni 2016 een referendum gehouden over de positie van de UK ten opzichte van de Europese Unie. Gezien de economische onrust en andere problemen in de regio overweegt het land om de Unie te verlaten, met alle gevolgen van dien voor de internationale en nationale economie.