HSBC laat medewerkers permanent thuiswerken

22 april 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

HSBC is van plan om 1.200 callcenter medewerkers een contract aan te bieden om permanent thuis te werken. De bank heeft de medewerkers een onkostenvergoeding van 300 pond in het vooruitzicht gesteld om de kosten voor thuiswerken te dekken. Dat meldt persbureau Reuters.

Unite, een van de grootste vakbonden van Groot Brittannië, liet tegenover Reuters weten dat ongeveer 70% van de 1.800 callcenter medewerkers, die op verschillende plekken in Engeland, Wales en Schotland werkzaam zijn, zich vrijwillig heeft aangemeld om permanent vanuit huis te blijven werken.

Een kwart van de medewerkers sloeg het aanbod af, omdat ze ten minste voor een deel van de tijd op kantoor wilden werken, terwijl 5% er de voorkeur aan gaf om helemaal terug te gaan naar kantoor. Sinds de uitbraak van de coronapandemie had HSBC reeds een callcenter gesloten in Swansea in Zuid-Wales. De twee belangrijkste resterende callcenters bevinden zich in Leeds in Noord-Engeland en in Hamilton in Schotland.

HSBC laat medewerkers permanent thuiswerken

Flexibel personeelsbestand

In een verklaring laat HSBC-topman Noel Quinn weten dat de bank haar kantoorruimte drastisch wil inkrimpen en dat ze meer gebruik wil gaan maken van een permanent flexibel personeelsbestand. Quinn: “Het werkmodel zal daarbij anders zijn, meer hybride, met mensen die op kantoor werken, maar ook vanuit huis als ze dat willen.”

Quinn geeft aan dat Canary Wharf het primaire kantoor zal zijn in Londen, maar dat het werk ter plaatse zal veranderen om een betere bezetting per vierkante meter te hebben. “De hybride manier van werken zal eraan bijdragen dat we waarschijnlijk elders in Londen panden zullen loslaten.”

Net als bij HSBC worden vergelijkbare stappen gezet bij JPMorgan. De zakenbank verwacht dat 10% van haar werknemers thuis zal blijven werken zodra de pandemie ten einde is. Jamie Dimon, topman van JPMorgan, liet in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders doorschemeren dat de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van JPMorgan gewoon zal doorgaan en dat er ter plaatse meer werknemers zullen blijven werken. Hij benadrukte echter dat de veranderingen in het algemeen “onze behoefte aan onroerend goed significant zullen verminderen”.

Lees ook: ING verwacht dat gedeeltelijk thuiswerken blijvertje wordt