ING verwacht dat gedeeltelijk thuiswerken blijvertje wordt

26 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij monde van CEO Steven van Rijswijk heeft ING de verwachting uitgesproken dat thuiswerken bij de bank na corona nog steeds heel gebruikelijk zal zijn. Bijvoorbeeld voor de helft van de tijd. Dat is volgens Van Rijswijk geen harde regel, maar ‘een basisaanname’. Het zal ook leiden tot een andere benadering van kantoorpanden.

Bij ING werkt ongeveer 80% van de medewerkers vanuit huis. Dat is ongekend en een jaar geleden niet voor te stellen. Vooral in de eerste dagen was het soms even behelpen en opstarten, maar sindsdien merkt de rest van de maatschappij eigenlijk niet dat zoveel bankmedewerkers vanuit huis werken. Het betaalverkeer loopt gesmeerd en persoonlijke bankzaken verliepen toch al voornamelijk via mobiel of internetbankieren. 

Andere benadering kantoor

Net als veel andere grote bedrijven is ING positief verrast over de effectiviteit van thuiswerken. Dat is een technologische prestatie van formaat, waarin zeker ook internetaanbieders en kabelmaatschappijen een doorslaggevende rol spelen. Van Rijswijk denkt dat thuiswerken voor tenminste een deel de norm gaat blijven, iets wat ook gaat zorgen voor een andere benadering van kantoorruimten.

“Het zou best weleens kunnen worden als voetbalkantines. Je komt eerst in een groep bij elkaar voor informeel overleg op kantoor, en gaat vervolgens naar huis om daarna verder te werken”, aldus Van Rijswijk, die met ING begin dit jaar nog een nieuw pand geopend hebben. Dat zal overigens alleen weggelegd zijn voor de mensen die op relatief nabije afstand van kantoor wonen. Iemand die ruim een uur heen en een uur terug moet reizen voor een dagstart van twintig minuten zal hier vriendelijk voor bedanken. 

ING is momenteel in meerdere landen bezig met onderzoeken hoe wenselijk en hoe effectief is om voor de helft thuis te werken, ook al omdat niet in elk land dezelfde regels gelden. Het is volgens Van Rijswijk dan ook zeker nog geen beleidsvoornemen, meer ‘een basisaanname’. Parttime thuiswerken zal overigens nog wel wat creativiteit vragen van het mobiliteitsbeleid van bedrijven, met daaraan gelieerd de vergoeding die werknemers krijgen. 

Behoefte aan persoonlijk contact

Technologisch is er niet per se een reden om straks massaal weer terug naar kantoor te gaan. Die redenen liggen meer op persoonlijk vlak. Hoe eenvoudig het ook is om via Zoom, Meet of Teams te communiceren, persoonlijk contact staat hoog op het lijstje van zaken die gemist worden. Ook het gebrek aan een optimale werkplek begint zich zoetjes aan te wreken. Fysiotherapeuten zien een sterk verhoogde toeloop van mensen met nek- en rugklachten. 

Er zijn echter evidente voordelen te bedenken van thuiswerken, zowel op macroschaal als op microschaal. Meer thuiswerken betekent immers minder drukte in het verkeer, wat ten eerste zorgt voor minder economische schade en voor schonere lucht. Het betekent ook minder volle treinen, wat weer zorgt voor meer reiscomfort en minder kans op griepoverdracht in de winter. Ten slotte ervaren medewerkers minder stress met betrekking tot in de file staan, op tijd zijn voor de trein of bijvoorbeeld de kinderopvang en kunnen ze hun dag flexibeler indelen. Zo hoeven ze bijvoorbeeld geen halve dag meer vrij te nemen om slechts een half uurtje naar de tandarts te gaan.