Nieuw duurzaam hoofdkantoor ING nadert voltooiing

14 oktober 2019 Banken.nl

Het duurt niet lang meer voor ING een nieuw hoofdkantoor gaat betrekken. Een gebouw dat past bij de maatstaven van deze tijd en dat past bij de strategie en identiteit van de oranje bank, zoals topman Hamers het ooit stelde. Het pand voldoet aan de meest actuele eisen op het gebied van duurzaamheid, met onder meer gerecycled beton, 2.100 zonnepanelen en koelsysteem dat werkt op basis van lokaal oppervlaktewater.

Het wordt de tweede keer in acht jaar tijd dat ING gaat verhuizen. In 2012 keerde de bank terug vanuit ‘de schoen’ aan de A12 naar de oude locatie in Amsterdam-Zuidoost. Als alles volgens planning verloopt verhuist ING binnen enkele maanden naar een hypermodern en -duurzaam nieuw hoofdkwartier aan de Bijlmerdreef. Ronald Lazet en Susanna de Vries vertellen in een filmpje over allerhande duurzame snufjes. 

Groen beton

Lazet neemt de reporter eerst mee naar de betonnen wanden van het pand. Dat is geen gewoon, maar ‘groen’ beton. Natuurlijk niet in letterlijke zin, wel in de duurzame betekenis van het woord. “Het houdt in dat het beton dat gebruikt is voor de wanden en de vloeren van het gebouw afkomstig is van het oude gebouw dat hier vroeger stond.” Al wandelend komen Lazet en de reporter aan in de parkeergarage, waar veel voorzieningen zijn voor elektrische auto’s. “De helft van alle parkeerplaatsen is voorzien van elektrische laadstations, daarmee kunnen mensen hun auto opladen.” Vanzelfsprekend is het gebouw voorzien van een ruime fietsenstalling en bovendien ligt Station Bijlmer-Arena om de hoek. 

Het nieuwe kantoor is voorzien van bijzonder veel glas. Dit staat volgens ING voor ‘open en transparant’, twee eigenschappen waarmee de bank zich uiteraard graag identificeert. Een ander interessant punt van duurzaamheid is de koeling van het gebouw in de zomer. “Het koelsysteem maakt gebruik van oppervlaktewater van de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas. Daarmee koelen we het hele gebouw.” Ook het toiletbezoek is onderdeel van het algemene watermanagement. De inzet van urinoirs en slimme kranen zorgt voor een waterbesparing van 12 miljoen liter per jaar, aldus Lazet.

Energie-positief gebouw

De energievoorziening van het pand geschiedt voornamelijk op basis van zonne-energie. Op het gebouw zelf liggen een respectabele 2.100 zonnepanelen. Samen met een nabijgelegen veld - bij Diemen - waar nog 3.450 zonnepanelen liggen is deze stroomvoorziening genoeg om energie op te wekken voor alle installaties en het pand zelf. Niet alleen genoeg, volgens Lazet is er zelfs sprake van overcapaciteit en levert ING stroom terug aan het netwerk. Daarmee is het gebouw energie-positief. 

Eenmaal weer binnen kijkt de reporter zijn ogen uit, vooral naar de grote trappen. “Echte showbizz-trappen”, zo klinkt het, vooral vanwege de breedte. Dat is een bewuste keuze, vooral vanuit gezondheidsoogpunt. “We proberen iedereen te verleiden om de trap te nemen”, zegt Lazets collega Susanna de Vries. “Het pand is slechts vijf verdiepingen hoog en via de aantrekkelijke trappen en platforms kun je overal komen.” Hoe het precies zit met voorzieningen voor minder valide werknemers gaan de twee niet nader op in, maar ook daar zal ongetwijfeld aan gedacht zijn. 

"We proberen iedereen te verleiden om de trap te nemen."

Ten slotte gaat De Vries nog in op de horecavoorzieningen in het pand. Één van de uitgiftepunten heeft een volledig vegetarisch en veganistisch etensaanbod. Belangrijk onderdeel van elke kantoorcultuur is natuurlijk koffie. Op weg naar een duurzame economie wijst De Vries op circulaire koffiebekers en het afscheid van enkelvoudig gebruikte plastics. 

Nieuws

×

Meer nieuws over