ING’s nieuwe hoofdkantoor Cedar is geopend

08 januari 2020 Banken.nl

Gisteren opende ING in Amsterdam Zuidoost haar nieuwe hoofdkantoor. Na enkele jaren bouwen is een modern en bovenal duurzaam pand verrezen. Het pand - genaamd Cedar - kenmerkt zich door het gebruik van veel glas, wat symbool staat voor de openheid en transparantie die ING nastreeft. Het gebouw kan 2.800 medewerkers huisvesten. Daarnaast is er ruimte gereserveerd voor innovatieve bedrijven die samen met ING werken aan de toekomst.

Al vroeg in de ochtend leek het een beetje carnaval in Amsterdam Zuidoost. Vergezeld van getrommel en andere vrolijke muziek was het de opmaat naar de opening van Cedar, het nieuwe hoofdkantoor van ING. Tezamen met vier andere gebouwen van ING vormt Cedar het hart van het nieuwe innovatiedistrict Cumulus Park. Het district moet symbool gaan staan voor vernieuwing en samenwerking, of misschien beter nog, vernieuwing door samenwerking. 

Het type gebouw waarin een gebouw zetelt zegt vaak het nodige over de identiteit van een bedrijf. Dat geldt net zo goed voor de buitenkant als voor de binnenkant. Volgens topman van ING Ralph Hamers belichaamt Cedar exact wat de bank beoogt. “Het is open en transparant, bijna alle wanden zijn van glas. Dat creëert een sfeer die samenwerking bevordert. Het gebouw zal een centrale rol gaan spelen binnen de omgeving van Cumulus Park en innovatie die daaruit voortkomt. En niet in de laatste plaats dringen we met Cedar het gebruik van natuurlijke grondstoffen verder terug.”

Met betrekking tot duurzaamheid zijn er interessante ontwikkelingen te vermelden. Het kantoor krijgt de certificering BREEAM Outstanding. Dat zal de gemiddelde Nederlander niet zoveel zeggen, het is in de eerste plaats bekend onder bouwers en ontwikkelaars. Meer sprekend zijn zaken als gerecycled beton uit het gebouw dat hiervoor op dezelfde plek stond, een innovatief koelsysteem dat werkt via oppervlaktewater van de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas en natuurlijk vele duizenden zonnepanelen voor duurzame energieopwekking. Meer daarover is hier te lezen in een recente reportage van ING zelf.  

Het ontwerp van Cedar lag in handen van architectenkantoor Benthem Crouwel. Bij het ontwerp speelde verbinding volgens de architecten een voorname rol. Verbinding tussen medewerkers, verbinding tussen ING en andere bedrijven en verbinding tussen ING en de omringende buurt. Verantwoordelijk voor het interieur was HofmanDuJardin. Twee ruime atria vormen het hart en zorgen - samen met de glazen buitenkant - ervoor dat bijna overal in het gebouw daglicht zijn weg kan vinden. Wat ook meteen opvalt zijn de grote zwevende platforms, uitgevoerd in warm gekleurd hout. Volgens HofmanDuJardin symboliseren de platformen vrijheid en verbinding, maar staan ze eveneens symbool voor het virtuele - digitale - platform dat ING voor gebruikers wil zijn. 

Nieuws

×