Beursgang ABN AMRO gepland op 20 november

11 november 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO en NLFI hebben bekendgemaakt dat de bank op 20 november zijn terugkeer maakt naar de beurs. 188 miljoen certificaten van aandelen worden die dag genoteerd aan Euronext Amsterdam. Geïnteresseerde particuliere beleggers kunnen zich nu inschrijven voor aandelen.

Hoewel het begin 2015 nog spannend was of ABN AMRO nog voor het einde van 2015 naar de beurs zou gaan, heeft de bank dinsdag samen met aandeelhouder NLFI – de beheerder van de deelnemingen van de Nederlandse staat – bekendgemaakt dat de beursgang op vrijdag 20 november 2015 zal plaatsvinden. Deze aankondiging volgt op de ‘intention to float’ die eind oktober werd uitgegeven door NLFI, een formele aankondiging van de laatste fase van een aanstaande beursgang.

ABN AMRO - Beursgang

188 miljoen certificaten
Voor de notering aan Euronext op 20 november in Amsterdam is gekozen voor een eerste tranche van 188 miljoen certificaten van aandelen, die tussen de €16 en €20 zullen gaan kosten. Als al deze certificaten – een beschermingsconstructie tegen vijandige overname, omdat de daadwerkelijke aandelen in handen blijven van NLFI – worden geplaatst en gebruik wordt gemaakt van de volledige overtoewijzingsoptie dan zal 77% van ABN AMRO’s aandelen in eigendom blijven van NLFI. De aangeboden 188 miljoen aandelen representeren – in lijn met de verwachtingen eerder dit jaar – 20% van het complete aantal aandelen, en de overtoewijzing een verdere 3%.

De beursgang van ABN AMRO vertegenwoordigt naar verwachting een waarde van tussen de €3 en €3,8 miljard, exclusief de extra toewijzing. Indien deze certificaten ook allemaal geplaatst worden is er sprake van een waarde van tussen de €3,5 en €4,3 miljard. De complete bank is op het moment een bedrag van circa €15 tot €18,8 miljard waard. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm laat weten ‘verheugd’ te zijn om de lancering van de beursgang aan te kondigen. “Het verkrijgen van een notering is een logische stap, volgend op de vooruitgang die wij hebben geboekt in onze ontwikkeling sinds ABN Amro in 2010 in haar huidige vorm is opgezet”, aldus Zalm.

In het derde kwartaal boekte de bank een nettowinst van €509 miljoen, waarmee het complete netto resultaat over 2015 tot nu toe uitkomt op ruim €1,6 miljard. Zalm vervolgt: “Wij hebben een sterke business case, een gematigd risicoprofiel en wij kunnen onze klanten een breed assortiment aan producten en diensten aanbieden. Met onze kapitaalspositie die ruim boven de wettelijke vereisten ligt, zijn wij ervan overtuigd een sterke en degelijke investeringspropositie te bieden.”

Michael Enthoven, voorzitter van NLFI, voegt toe: “Vandaag is een belangrijk moment in de beursgang van ABN AMRO. We menen dat het juiste moment is aangebroken om deze volgende stap te nemen. De tot dusver getoonde belangstelling van investeerders, een van de voorwaarden van de minister van Financiën, is bemoedigend. ABN AMRO heeft alle voorbereidingen getroffen om een beursgenoteerde onderneming te kunnen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal ABN AMRO op 20 november 2015 een beursnotering krijgen. We zijn ervan overtuigd dat ABN AMRO goed gepositioneerd is voor een stabiele toekomst als beursgenoteerde onderneming.”

Inschrijving gestart
Bovendien laten NLFI en ABN AMRO weten in het gezamenlijke persbericht dat de aanbiedings- en inschrijvingsperiode voor particuliere beleggers is geopend. Deze zal naar planning duren van 09:00 op 10 november tot 17:30 op woensdag 18 november. Hierna is het de beurt aan institutionele beleggers die zich vanaf 14:00 op 19 november mogen inschrijven op de aandelenaanbieding. De particuliere beleggers krijgen hierbij een voorkeurstoewijzing.