ABN AMRO boekt 500 miljoen winst in derde kwartaal

10 november 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO rapporteert onderliggende nettowinst van €509 miljoen over het derde kwartaal van 2015. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm geeft zijn visie op het kwartaal.

Belangrijkste resultaten over Q3 2015

  • De onderliggende nettowinst over het derde kwartaal van 2015 steeg met 13% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014; de onderliggende nettowinst over de eerste negen maanden van 2015 steeg met 44%
  • De onderliggende cost/income ratio was in het derde kwartaal 59% en het onderliggende rendement op eigen vermogen 12,7%
  • De kredietvoorzieningen waren met €94 miljoen laag
  • De fully loaded CET1-ratio steeg naar 14,8%; de fully loaded leverage ratio verbeterde naar 3,5%
  • Het voornemen tot beursgang werd op 27 oktober 2015 bekendgemaakt

Financiële doelstellingen naar boven bijgesteld

“In het derde kwartaal van 2015 hebben we onze financiële doelstellingen naar boven bijgesteld, goede financiële resultaten behaald, succesvol €1 miljard AT1 kapitaal opgehaald en de voorbereidingen voor de voorgenomen beursgang van de bank voortgezet. In de eerste plaats maakten we afgelopen september bekend dat we, na een zorgvuldige evaluatie van onze financiële resultaten, twee van de drie financiële doelstellingen hebben verhoogd en een nieuwe hebben toegevoegd. De huidige doelstellingen zijn een Common Equity Tier 1-ratio (fully loaded) van 11,5-13,5%, een cost/income ratio van 56-60% in 2017, een rendement op eigen vermogen van 10-13% in de komende jaren en, als nieuwe doelstelling, een dividenduitkeringspercentage van 50% vanaf, en over het hele jaar 2017”, aldus bestuursvoorzitter Gerrit Zalm.

Onderliggende nettowinst van €509 miljoen

“De cijfers over het derde kwartaal van 2015 tonen dat we goed op koers liggen om deze aangescherpte doelstellingen te behalen. De onderliggende nettowinst bedroeg in dit kwartaal €509 miljoen (+13% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014). Daarmee komt de onderliggende nettowinst over de eerste negen maanden van 2015 uit op €1.652 miljoen (+44% vergeleken met de eerste negen maanden van 2014) en het rendement op eigen vermogen op 14%. De verbetering werd bereikt door een toegenomen operationeel resultaat en fors lagere kredietvoorzieningen, een trend die ook in de voorgaande kwartalen zichtbaar was. Als we de toezichtsheffingen, die allemaal in het vierde kwartaal worden geboekt, evenredig zouden verdelen over de vier kwartalen, dan zou de cost/income ratio over de eerste negen maanden van 2015 uitkomen op 61% en het rendement op eigen vermogen op 12,7%. De toezichtsheffingen komen naar verwachting uit op €246 miljoen vóór belastingen en €210 miljoen na belastingen en zullen een belangrijke invloed hebben op het nettoresultaat over het vierde kwartaal van 2015”, vervolgt Zalm.

Klaar voor de volgende stap in de beursgang

“In het afgelopen kwartaal hebben we succesvol een Additional Tier 1-transactie van €1 miljard geplaatst, waarmee we de buffer van verliesabsorberende instrumenten verder hebben uitgebouwd. Als gevolg van deze transactie en actief beheer van onze on- & off-balance sheet posten nam de fully loaded leverage ratio toe met 0,4 procentpunt naar 3,5%. Ten slotte bevestigden NLFI en ABN AMRO op 27 oktober 2015 het voornemen om de volgende stap naar een beursgang te zetten; de datum van de beursgang zal afhangen van de marktomstandigheden. De instemming van de Tweede Kamer en de verklaringen van geen bezwaar van DNB en de ECB zijn ontvangen. Al met al geven onze resultaten, de vooruitzichten voor de Nederlandse economie en het feit dat de voorbereidingen voor de voorgenomen beursgang op schema liggen ons vertrouwen in de toekomst”, aldus Gerrit Zalm.