Rabo: Huizenprijzen stijgen met 2,75 tot 4,75% in 2016

05 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De prijzen van Nederlandse huizen zullen in 2015 met 2,75% en in 2016 met 2,75 tot 4,75% stijgen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Goed nieuws voor de huishoudens die een lagere woningwaarde hebben dan de hoogte van hun hypotheek. Volgens Rabobank zullen ruim 300.000 huishoudens in 2015 en 2016 weer boven water komen door stijgende huizenprijzen.

Groei Nederlandse woningmarkt
De Nederlandse woningmarkt groeit dit en volgend jaar voorspoedig, aldus de Rabobank. Het aantal verkochte woningen zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 182 duizend. Dat is een stijging van 19% ten opzichte van 2014. In 2016 zullen naar verwachting tussen de 175-195 duizend woningen van eigenaar wisselen. Ook de huizenprijzen stijgen, met 2,75% in 2015 en met 2,75 tot 4,75% in 2016. 

Woningmarkt Nederland 2015 - 2016

Pre-crisisniveaus
Het aantal verkochte woningen bereikt volgend jaar pre-crisisniveaus. Woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank: "We verwachten niet dat de inhaalgroei van de verkopen van 2014 en de stevige toename van dit jaar in 2016 doorzet. Maar het hoge niveau van de verkoopaantallen zullen we volgend jaar ook terugzien. Dit komt met name door een combinatie van economische groei die gestaag doorzet, meer koopkracht voor huishoudens, een toename van de werkgelegenheid, het grote vertrouwen in de woningmarkt en de lage hypotheekrente."

Van Dalen ziet de woningmarkt door de toenemende vraag volgend jaar minder ruim worden. "Het aantal huizen waaruit kopers kunnen kiezen neemt af. Daardoor zullen de huizenprijzen naar verwachting in 2016 nog iets harder stijgen dan dit jaar. Dat is gunstig voor de huishoudens die onder water staan. Samen met reguliere aflossingen en vermogensopbouw in spaarhypotheken zorgt dit ervoor dat een fors aantal huishoudens boven water komt. Wel moet ik hierbij de kanttekening plaatsen dat de onderwaterproblematiek nog steeds groot is: de groep met een potentiële restschuld is nog steeds bijna twee keer zo groot als voor de crisis."

Hypotheekschuld stijgt mondjesmaat, hypotheekrentes op laag niveau
De totale hypotheekschuld zal dit jaar voorzichtig oplopen. Tegenover een toename van de nieuwe hypotheekverstrekkingen door het aantrekken van de woningmarkt staat een hoog niveau van extra aflossingen. De hypotheekrentes breken tot nu toe vrijwel ieder kwartaal een nieuw laagterecord. Van Dalen: "Voor volgend jaar verwachten we dat de rente in Europa slechts zeer beperkt zal stijgen, waardoor de hypotheekrente laag kan blijven."