IG&H: Banken bieden goedkoopste hypotheekadvies

23 april 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hypotheekadvies wordt steeds goedkoper. De tarieven van hypotheekadviseurs zijn in het eerste kwartaal wederom gedaald en de verwachting is dat die dalende trend zal doorzetten. Dit blijkt uit onderzoek van IG&H Consulting & Interim. Opvallend is dat er grote verschillen zijn in de tarieven tussen verschillende soorten aanbieders – de bandbreedte loopt van €1.250 tot €4.000. De laagste tarieven vinden consumenten bij banken

Sinds de invoering van het provisieverbod in in januari van dit jaar staat het tarief van hypotheekadvies onder grote druk. Doordat de kosten voor hypotheekadvies direct bij de klant in rekening worden gebracht is de kostenstructuur van hypotheekadvies transparanter en zijn consumenten kritischer in het ‘aankoopproces’. Uit eerder onderzoek van het adviesbureau bleek al dat de advieskosten zijn gehalveerd ten opzichte van de vroegere provisiebetaling.

IGH Consulting - Hypotheekadvies

Laagste kosten bij banken
De tarieven liggen het laagst bij banken. Volgens IG&H Consulting heeft dit met name te maken met het feit dat banken een ander verdienmodel hebben dan hypotheekketens en zelfstandig financieel adviseurs. “Bancair advies is een gebonden advies, wat minder complex (en dus goedkoper) is dan onafhankelijk advies, waar producten van verschillende aanbieders worden vergeleken. Omdat banken hun verdiensten vooral uit de producten halen, willen zij de kosten voor advies zo laag mogelijk houden, bijvoorbeeld door consumenten een deel van het werk zelf te laten doen en nieuwe, alternatieve adviesmodellen aan te bieden”.

Het onderzoek toont aan dat banken, uitgaande van volledig advies, gemiddeld 25% goedkoper zijn dan hypotheekketens en 16% goedkoper dan zelfstandig financieel adviseurs.

Het adviesbureau verwacht dat er op termijn een “corrigerende werking zal optreden” die hypotheekketens en adviseurs zal “dwingen tarieven te verlagen en hun adviesmodel aan te passen”.

Advies voor consumenten: goed vergelijken
Doordat de prijs van hypotheekadvies veel kan verschillen – tussen €1.250 tot €4.000 – adviseert IG&H consumenten om goed te onderzoeken wat ze bij verschillende aanbieders voor hun geld krijgen. Daarnaast is het van belang om te informeren naar de verschillende betalingsvormen (totaaltarief, uurtarief, prijs per fase).