SNS REAAL streeft naar verdere verlaging van de kosten

15 november 2012 Banken.nl 2 min. leestijd

Op 15 november 2012 organiseerde SNS REAAL haar zesde Investor Day voor analisten en beleggers. Tijdens deze Investers Day maakte de Raad van Bestuur kenbaar dat zij verwachten dat SNS REAAL haar huidige doelstelling voor een kostenverlaging van €200 miljoen ten opzichte van het niveau in 2008 van €1,2 miljard gaat realiseren. Eind september 2012 waren de gecorrigeerde operationele kosten teruggebracht met € 208 miljoen op jaarbasis. Het aantal FTE is met 11% gedaald ten opzichte 2008 naar een totaal aantal FTE van 6725.

 SNS Bank kostenreductie 2012

Verdere verlaging van de kosten

Tevens maakte de Raad van Bestuur bekend te streven naar een verdere verlaging van operationele kosten van ten minste €75 miljoen ten opzichte van de gecorrigeerde kostenbasis van 2012, te behalen voor eind 2015. De kostenverlaging zal gepaard gaan met een afname in het aantal medewerkers met circa 750 FTE. De nieuwe doelstelling voor kostenverlaging omvat de uitvoering van de herpositionering van SNS Zakelijk en de efficiency plannen van SNS Retail Bank, zoals aangekondigd in de derde kwartaal Trading Update van 6 november 2012, evenals de bestaande efficiencyplannen bij de Verzekerings- en Groepsactiviteiten.

In onderstaand figuur is een overzicht van de kostenbesparingsinitiatieven weergegeven.

 SNS Bank kostenreductie 2012 (2)

SNS Bank

In de nieuwe strategie van SNS REAAL zal SNS Bank zich primair focussen op de dienstverlening aan consumenten 'Simple products for Retail Clients'. De SNS Retail Bank organisatie zal zich daarnaast richten op dienstverlening aan het MKB-segment met producten op het gebied van verzekeren, betalen en sparen. Deze onderdelen van SNS Zakelijk zullen dan ook worden ondergebracht in de SNS Retail Bank organisatie. In lijn met de geplande kostenreductie heeft SNS Retail Bank plannen ontwikkeld om de efficiency te verbeteren. Van de totale FTE-reductie van 750 FTE zijn 300 FTE toe te wijzen aan SNS Bank. Na de reorganisatie heeft SNS Retail Bank vier retailmerken: SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen.