Delta Lloyd Bank België is Bank Nagelmackers

05 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Delta Lloyd Bank België krijgt vandaag haar officiële nieuwe naam: Bank Nagelmackers. Dit weekend werden alle lichtreclames aan de kantoren al vervangen. Bank Nagelmackers was tot de merknaam verdween, de oudste private bank van België. De nieuwe Chinese eigenaar van Delta Lloyd Bank heeft de oude merknaam nu in ere hersteld.

Eeuwenoude Bank Nagelmackers weer terug

Delta Lloyd Bank België werd in december vorig jaar overgedaan aan de Chinese Anbang Group. Met de verkoop was een bedrag gemoeid van €219 miljoen. Naar verwachting zullen eind juni de Belgische toezichthouder en de Europese Centrale Bank goedkeuring verlenen aan de verkoop. De lancering en rentree van de oude merknaam Bank Nagelmackers staat voor het najaar gepland. Dat meldden ingewijden rondom de bank. Delta Lloyd Bank België heeft ongeveer 171.000 klanten, 55 bankkantoren en 75 zelfstandige agenten. Delta Lloyd Bank kocht in 2001 de eeuwenoude Bank Nagelmackers. In 2005 verdween de naam Bank Nagelmackers en was er enkel nog sprake van Delta Lloyd Bank.

Delta Lloyd

Familiebank met oorsprong in Luikse regio

Bank Nagelmackers was tot de merknaam verdween, de oudste private bank van België. De bank werd in 1747 opgericht in Luik door Pierre Nagelmackers en richtte zich in eerste instantie op de Luikse regio die in die periode een enorme economische groei kende. De bank opende in 1905 een kantoor in Brussel om dichter bij het politieke machtscentrum te zijn. De familie Nagelmackers hield zich niet alleen met bankieren bezig. Zo stichtten zij onder meer ook in 1873 de Compagnie des Wagons-Lits, voor internationale treinverbindingen.

Vanaf 1990 verschillende eigenaren, in 2015 weer eigen merknaam

Het banknetwerk werd in de zestiger jaren flink uitgebreid. In 1990 kwam Bank Nagelmackers, na 243 jaar als onafhankelijke bank, in handen van de Franse BNP Groep. Vier jaar later werd de bank overgenomen door verzekeringsmaatschappij P&V, die Bank Nagelmakers fuseerde met de spaarbank Codep. In 2001 lijfde de Nederlandse Delta Lloyd Groep de Belgische bank in. Eind juni 2005 werden Bank Nagelmackers en Delta Lloyd Bank België samengevoegd onder de naam Delta Lloyd Bank en verdween de merknaam Bank Nagelmackers. Tien jaar later, in 2015 gaat Bank Nagelmackers zijn rentree maken.

Geschiedenis en het erfgoed respecteren

Wu Xiaohui, oprichter en voorzitter van Anbang Group maakt een vergelijking met het Waldorf Astoria hotel in New York, ook overgenomen door Anbang. Wu wil voor beide instellingen ‘de geschiedenis en het erfgoed respecteren’, vertelde hij op een bijeenkomst aan de Harvard universiteit eerder dit jaar. Het gaat volgens Wu om engagementen op lange termijn. Zo ging Wu bij de aankoop van het luxe hotel akkoord met een 100-jarig beheerscontract met verkoper Hilton. “Ik grapte bij onze Belgische bank dat ik haar een gelijkaardige garantie van 260 jaar wil geven. En kreeg een overweldigend applaus”, vertelde Wu bij Harvard.