Delta Lloyd verkoopt Delta Lloyd Bank België toch

17 december 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Delta Lloyd heeft toch nog zijn bankactiviteiten in België verkocht. Delta Lloyd België wordt overgedaan aan de Chinese Anbang Group. Dat heeft Delta Lloyd bekendgemaakt. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van € 219 miljoen.

Verkoop niet meer voorzien

De transactie zal naar verwachting in de loop van 2015 worden afgerond. In oktober meldde Delta Lloyd nog dat zijn Belgische bankactiviteit, die al een tijd in de etalage stond, toch niet verkocht zou worden. Onderhandelingen met de enige overblijvende geïnteresseerde partij waren toen op niets uitgedraaid. Volgens Delta Lloyd was de verkoop eigenlijk niet meer voorzien. “In oktober was de kans op een geïnteresseerde partij gering. In tussentijd heeft Anbang zich gemeld, tot onze eigen verrassing”, aldus een woordvoerster van het Nederlandse financiële concern.

Te weinig strategische waarde

Delta Lloyd Bank België was niet alleen weinig strategisch voor het Nederlandse financiële concern, de Belgische bankdochter van Delta Lloyd is ook niet groot genoeg om het op te nemen tegen de dominante spelers in België. Delta Lloyd Bank België bevindt zich ergens tussen de tiende en de twintigste plaats op de Belgische ranglijst, met 171.000 klanten, 55 bankkantoren en 66 zelfstandige agenten in België en maximum 2% marktaandeel. De bank heeft 538 medewerkers in dienst. Volgens mededeling van Delta Lloyd Bank België zal de vermogensbank een andere naam krijgen.

Delta Lloyd verkoopt toch nog Delta Lloyd Bank Belgie

Verkoop in lijn met de strategie

Niek Hoek, nog tot 1 januari 2015 bestuursvoorzitter Delta Lloyd: “Dit besluit is in lijn met onze strategie, die er onder anderen op is gericht te groeien op de Belgische markt voor levens- en pensioenverzekeringen. De verkoop van de bankactiviteiten in België zal de focus van de groep op verzekeringen versterken en kapitaal vrijmaken om in strategische activiteiten te investeren”. De bankactiviteiten van Delta Lloyd Nederland zijn niet betrokken in het verkoopproces. Delta Lloyd Bank België en Delta Lloyd Bank Nederland zijn twee aparte eenheden die direct onder Delta Lloyd NV zijn geplaatst, en beide rapporteren in het segment Bank.

Tweede Belgische aankoop voor Anbang

Anbang, opgericht in 2004 en gevestigd in Peking, heeft ruim 30.000 personeelsleden in dienst en beschikt over meer dan € 90 miljard aan middelen. Het concern heeft meer dan 20 miljoen klanten. In oktober kocht Anbang al de Begische verzekeraar Fidea. Die was na verkoop door de grote Belgische bank KBC enkele jaren in handen van investeerder JC Flowers & Co. Het was voor het eerst dat Anbang een financiële instelling in Europa kocht. In dezelfde maand kocht Anbang ook nog het iconische Waldorf Astoria hotel in New York. Anbang betaalde aan eigenaar Hilton Worldwide € 1,55 miljard voor het historische hotel aan Park Avenue.

Anbang kleine speler in thuisland China

Met 3,6% marktaandeel is Anbang op de Chinese thuismarkt stukken kleiner dan China Life en Ping An, die respectievelijk 25% en 14% van de markt controleren. In een recent portret schreef de Britse zakenkrant Financial Times dat Anbang eerder te vergelijken is met Berkshire Hathaway van de Amerikaanse investeerder Warren Buffett, dan met de andere Chinese financiële instellingen.