Triodos eerste Nederlandse bank met B Corp certificaat

24 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Triodos Bank is de eerste bank in Nederland met het B Corp certificaat. B Corporations voldoen aan strenge sociaal maatschappelijke criteria en onderscheiden zich op het gebied van milieu-impact, transparantie en corporate governance.

Strikte maatschappelijke en sociale normen

B Corps worden gecertificeerd door de Amerikaanse non-profit organisatie B Lab. De Benefit Corporations (B Corp) moeten van de Amerikaanse uitgever voldoen aan strikte maatschappelijke en sociale normen en ook bewijs leveren dat ze niet alleen gericht zijn op winst, maar ook de wereld willen veranderen. Triodos Bank is een van de 60 eerste Europese B Corps. B Corps zijn ondernemingen van de nieuwe economie; organisaties die hun kracht gebruiken om sociale en ecologische uitdagingen aan te gaan en vanuit deze mindset bedrijfsdoelstellingen formuleren.

Triodos - Certified B Corporation

Wereldwijd netwerk

Momenteel zijn er zo’n 1.300 bedrijven in 121 sectoren in 41 landen die deel uitmaken van de B Corp community, een wereldwijd netwerk. Bedrijven die het B Corps logo mogen voeren zijn onder andere slaafvrije chocoladeproducent Tony’s Chocolonely, herbruikbare waterflessenproducent Dopper, bezorgservice voor regionale biologische etenswaren Beebox, sociaal investeerder Pymwymyc en vermogensbeheerder Double Dividend. Andere bekende B Corps zijn Fairphone, Snappcar en Sungevity.

Trots een B corp te zijn

“Een groeiende groep succesvolle, duurzame bedrijven gebruikt de kracht van ondernemerschap om maatschappelijke impact en positieve verandering te bewerkstelligen. Deze B Corps richten zich op toegevoegde waarde voor de lange termijn en voor alle belanghebbenden, en niet alleen op financiële winst. Duurzaamheid is volledig geïntegreerd in hun bedrijfsvoering. B Corp certificering helpt om de bekendheid en geloofwaardigheid van duurzaam ondernemen te vergroten. Zij stimuleert bedrijven om hun duurzame prestaties te verbeteren. Wij zijn onderdeel van deze beweging en zijn er trots op nu zelf een B Corp te zijn”, aldus directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank. 

Eigen label voor sociale ondernemingen

Recent pleitte de Sociaal Economische Raad (SER) nog voor een eigen label voor sociale ondernemingen. Volgens de SER hangt een zelfstandige onderneming die een product of dienst levert en primair en expliciet een maatschappelijk doel nastreeft nu vaak tussen een BV en een Stichtingsvorm in. Het B Corp certificaat is zo’n label en helpt ondernemers zichzelf te onderscheiden als bedrijf met een missie.